Мисури: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fy:Missoury (rivier)
м r2.7.1) (Робот Промяна: kk:Миссури (өзен)
Ред 42: Ред 42:
[[ja:ミズーリ川]]
[[ja:ミズーリ川]]
[[ka:მისური (მდინარე)]]
[[ka:მისური (მდინარე)]]
[[kk:Миссури өзені]]
[[kk:Миссури (өзен)]]
[[ko:미주리 강]]
[[ko:미주리 강]]
[[lt:Misūris (upė)]]
[[lt:Misūris (upė)]]

Версия от 16:15, 21 ноември 2011

За щата с това име вижте Мисури (щат).

Мисури и нейните притоци

Мисури (на английски Missouri) е река в Съединените американски щати (САЩ), десен приток на Мисисипи. С дължина 4 130 km тя е най-дългата река в САЩ, а водосборната ѝ област обхваща приблизително една шеста от площта на Северна Америка. Речната система Мисури-Мисисипи е четвъртата по дължина в света.

Мисури извира от Скалистите планини и се влива в Мисисипи малко над град Сейнт Луис. Реката играе важна роля в заселването на Дивия Запад, като до построяването на железопътните линии в края на 19 век е основно средство за транспорт в региона. През 20 век по горното течение на реката са изградени шест язовира, които я превръщат в най-голямата система язовири в Северна Америка.

История

През 1764 г. френският търговец на кожи Пиер Лаклед основава търговска колония на мястото,където Мисури се влива в Мисисипи. той кръщава града Сейнт Луис в чест на френския крал Свети Луи. През 1803 г. французите продават града заедно с целия щат Луизиана на САЩ. През следващите години щатът се превръща в "американска врата към Запада". В чест на този исторически етап в центъра на града е издигнат огромен бетонен мемориал,наречен Гейтуей Арч. 8 асансьора издигат туристите на внушителна височина от 190м.

Вижте още