Социална теория: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fr:Théorie sociale
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ja:社会理論
Ред 15: Ред 15:
[[fi:Yhteiskuntateoria]]
[[fi:Yhteiskuntateoria]]
[[fr:Théorie sociale]]
[[fr:Théorie sociale]]
[[ja:社会理論]]
[[pt:Teoria social]]
[[pt:Teoria social]]
[[sk:Sociálna teória]]
[[sk:Sociálna teória]]

Версия от 11:49, 26 ноември 2011

Социалните теории са теоретични рамки, които са използвани за изучаването и интерпретирането на социалните феномени в рамките на определена школа на мисълта.

Теориите се отнасят до дебатите през различни години относно най-валидните и надежни методологии (напр. позитивизъм или антипозитивизъм), също и важният въпрос за волята и структурата.

Някои социални теории се стремят към максимална обективност и дескриптивност, докато други са спекулативни, и обратното на първите представляват критика на съдържащите се идеологични аспекти на традиционното и конвенционално мислене.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Social theory в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​