ГКПП Лесово - Хамзабейли: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
м Cyrlat: 1 repl;
(Няма разлика)

Версия от 10:59, 27 ноември 2011

ГКПП "Лесово - Хамзабейли

Граничният контролно-пропускателен пункт Лесово-Хамзабейли е контролно-пропускателен пункт разположен на българско-турската граница. Пунктът свързва Елхово с турския Лалапаша.

С откриването на новия контролно-пропускателен пункт се облекчава натовареността на основната сухопътна връзка между двете държави – ГКПП "Капитан Андреево-Капъкуле" и се създадават по-благоприятни условия за обслужване на пътниците и товарните автомобили.

От българска страна са изградени следните сгради на ГКПП "Лесово–Хамзабейли": митнически и паспортно-визов контрол, техническа сграда, сграда покрита дезинфекция – ТИР, сграда митнически контрол – леки автомобили и автобуси. Изпълнена е метална конструкция на козирките. Изградено е временно електрическо захранване и са изпълнени подземните комуникации на обекта.

От турска страна приключва строителството на пътна връзка ОдринХамзабейли, както и на сградите за граничния пункт. Приоритетна задача е доизграждането и разширяването на съществуващата пътна мрежа с цел подобряване на транспортните комуникации по ГКПП. За строителни работи по ГКПП към момента на откриването Турция е изразходвала около 1 млн. щат. долара, като общите й разходи ще възлязат са над 2,5 млн. долара.

Официалното откриване на "Лесово-Хамзабейли" става на 19 юни 2005 г.