Магнат: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: io:Magnato
мРедакция без резюме
Ред 13: Ред 13:
{{мъниче}}
{{мъниче}}
[[Категория:Титли]]
[[Категория:Титли]]

[[Категория:История на Украйна]]


[[an:Mainate]]
[[an:Mainate]]

Версия от 11:15, 4 декември 2011

Тази статия е за благородническата титла. За богат и влиятелен индустриалец вижте бизнес магнат.

Стефан Чарнецки, важен полски магнат от 17-ти век

Магнат (от латински: magnas, т.е. „голям човек“) е благородник, който застава на висок пост по рождение, богатство или други качества. През Средновековието терминът е използван за разграниаване на едрите земевладелци и богати военачалници (херцози, графове и др.) от бароните.

Терминът е използван основно за членове на Горната камара на Кралство Унгария, на Főrendiház или на Магнатското събрание. В Полша, Великото литовско княжество и по-късния им съюз Жечпосполита магнатите представляват висша класа от богати и влиятелни благородници.

Подобна е практиката и в много средновековни държави. В Испания магнат е синоним на гранд - титла, носена от най-висшата аристократична прослойка. В средновековна Швеция най-богатитите водачи са наричани щорман (в превод „голям човек“), със същото значение като магнат.

В Англия магнати са изключително богатите благородници, които се появяват, след като Едуард III разкъсва кралството между синовете си, вместо да го остави в наследство на един син. Назряващият конфликт между тези благородници (и техните наследници) и спорът за кралската титла предизвикват медуособни войни като Войната на розите.

В днешно време терминът магнат (със синоними като тайкун, крупен индустриалец, барон) се използва за изключително богат и влиятелен бизнесмен.