Константин VIII: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 26: Ред 26:
}}
}}


'''Константин VIII''' ({{lang-el|Κωνσταντίνος Η΄}}) ([[960]] -[[15 ноември]] [[1028]]) е византийски император ([[1025]]-[[1028]]). Той е син на император [[Роман II]] и императрица [[Анастасо-Теофано|Теофано]] и по-малък брат на забележителния [[Василий II]], който умира бездетен и така управлението преминава в ръце Константин VIII.
'''Константин VIII''' ({{lang-el|Κωνσταντίνος Η΄}}) ([[960]] -[[15 ноември]] [[1028]]) е византийски император ([[1025]]-[[1028]]). Той е син на император [[Роман II]] и императрица [[Анастасо-Теофано|Теофано]] и по-малък брат на забележителния [[Василий II]], който умира бездетен и така управлението преминава в ръцете на Константин VIII.


== Семейство ==
== Семейство ==

Версия от 17:55, 6 декември 2011

Константин VIII
византийски император
Управление1025 - 1028
Лични данни
Роден
Починал
Константин VIII в Общомедия

Константин VIII (Шаблон:Lang-el) (960 -15 ноември 1028) е византийски император (1025-1028). Той е син на император Роман II и императрица Теофано и по-малък брат на забележителния Василий II, който умира бездетен и така управлението преминава в ръцете на Константин VIII.

Семейство

На младини той e сгоден за дъщерята на българския цар Борис II, но впоследствие се жени за византийска аристократка на име Елена. От нея има три дъщери:

1. Евдокия (монахиня) 2. Зоя 3. Теодора

Живот

Константин е приобщен към трона заедно с баща си и брат си от 962 година. Все пак над 63 години от своя 68-годишен живот той е засенчван от други императори, включително Никифор II Фока, Йоан I Цимисхи и Василий II. Понякога взима участие в кампаниите на брат си срещу бунтовете на аристократите. През 989 година той става посредник между Василий II и Варда Склир. Иначе Константин прекарва живота си в удоволствия и развлечения, включващи състезания на хиподрума в Константинопол, езда и лов.

Когато Василий II умира на 15 декември 1025 година най-накрая Константин става самостоятелен император, въпреки че управлява за по-малко от три години - до смъртта си на 15 ноември 1028 година.

Константин VIII се отличавал с високия си ръст и елегантна фидура, докато брат му Василий бил нисък и набит. Константин VIII бил блестящ ездач. Страдал е от хронична подагра и едва можел да ходи. Управлението му се отразява катострофално за империята, тъй като Константин страдал от липса на кураж и политическо умение. Императорът реагирал на всяка заплаха с импулсивна жестокост, преследвал надменните аристократи и, както се твърди, заповядвал екзекуции или осакатявания на стотици невинни хора. Предпочита да прекарва времето си в лов и празненства, наслаждаваки се на живота и отбягваки държавните работи, когато това е възможно. Особена слабост проявявал при назначаването на чиновници. За няколко месеца Константин VIII проваля изпълнението на поземлените закони на Василий II, което става под натиска на анатолиийската аристокрация, въпреки че императоррът сам нападал аристократите, когато бил заплашен от заговор.

Подобно на брат си, Константин VIII умира без да остави мъжки наследник. Така управлението на империята е наследено от дъщеря му Зоя, която се омъжива за Роман III Аргир.

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Constantine VIII в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки

Монети на Константин VIII: http://www.wildwinds.com/coins/byz/constantine_VIII/t.html

Василий II Българоубиец Византийски император (1025 – 1028) Роман III Аргир