Древност: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м r2.7.1) (Робот Промяна: es:Historia Antigua
Ред 42: Ред 42:
[[en:Ancient history]]
[[en:Ancient history]]
[[eo:Antikva epoko]]
[[eo:Antikva epoko]]
[[es:Historia antigua]]
[[es:Historia Antigua]]
[[et:Vanaaeg]]
[[et:Vanaaeg]]
[[eu:Antzinaroa]]
[[eu:Antzinaroa]]

Версия от 17:29, 7 декември 2011

Шаблон:Човешка история и праистория Древност или древна история е период от човешката история, който покрива времето от около 3300/3000 г. пр.н.е. до периода 776/500 г. пр.н.е. Терминът класическа древност или античност обикновено се отнася до Древна Гърция и Древен Рим, който започва с първата Олимпиада (776 г. пр.н.е.) и създаването на Рим (753 г. пр.н.е.). В различните райони по света думата древност може да има различен смисъл най-вече с оглед на историческата периодизация.

За начало на древността обикновено се счита времето на първата писменост - шумерския клинопис и египетските йероглифи. Трудностите в изучаването на древността идват от обстоятелството, че до наши дни са достигнали само ограничен брой писмени документи, които не дават пълна картина за живота в древността. Едни от най-добре запазените археологически находки от този период са теракотената армия и египетските пирамиди.

По принцип първите писмени цивилизации се свързват с т.нар. плодороден полумесец - Древен Египет (3150-3100 гг.) и Шумер в Южна Месопотамия (3000-2900 гг.), който през Елам е бил свързан с т.нар. Индска цивилизация, датирана даже малко по-рано като писмена - около 3300 г. пр.н.е.

Първата китайска императорска династия Ся се въздига 2698 г. пр.н.е., а първият семитски център в древността Ебла възниква около 2500 г. пр.н.е., преди Акад, т.е. почти два века предходно.

Първата мезоамериканска цивилизация - тази на олмеките се датира не по-рано от 1200 г. пр.н.е. и по някои трактовки е свързана с Древен Египет посредством семитите развили морско дело - финикийците и пуните (виж и доколумбови презокеански контакти с Америка).

Първата доказано арийска древна писмена цивилизация е на хатите, предшественици на хетите в Анатолия (виж и анатолийска хипотеза), която възниква най-рано около 2500 г. пр.н.е., т.е. паралелно със семитската в Северна Месопотамия.

Изолирано и неустановено е възникването с произхода на народа създал критско-минойската цивилизация около 3000 г. пр.н.е.

Вижте също

Шаблон:История-мъниче

Шаблон:Link FA