Емболия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м r2.7.1) (Робот Добавяне: gl:Embolia
Ред 26: Ред 26:
[[es:Émbolo]]
[[es:Émbolo]]
[[fr:Embolie]]
[[fr:Embolie]]
[[gl:Embolia]]
[[he:תסחיף]]
[[he:תסחיף]]
[[hu:Embólia]]
[[hu:Embólia]]

Версия от 19:55, 9 декември 2011

Емболия се нарича запушване на кръвоносен съд, на големи и малки артерии и капиляри от чуждо тяло (embolus, ембол), попаднало в кръвта и разнасяно от нея. Емболът може да бъде съсирена кръв, част от тумор, мастни капки, въздух и пр. В зависимост от големината на ембола и мястото на запушване (в белодробните артерии), емболията може да бъде смъртоносна. При попадане в магистрална артерия, кръвоснабдяваната от нея част от тялото или орган могат да загинат - некроза, гангрена.

Какво представлява белодробната емболия? За белодробна емболия се говори, когато кръвен съсирек или някакво чуждо тяло, разнасяно от кръвния поток, запуши белодробната артерия или нейно разклонение. Ако запушването е в по-малко разклонение и не настъпи внезапна смърт, а само се пропие с кръв белодробната тъкан, се говори за белодробен инфаркт.

Какви са симптомите на белодробната емболия? Емболията започва със силен бодеж в гърдите и задух и ако запушването е на големи кръвоносни съдове, настъпва внезапна смърт. Не се ли вземат незабавни мерки; белодробният инфаркт също започва със силен задух и бодежи, започва посиняване, избива студена пот, отделят се кървави храчки и температурата се покачва.

Каква е причината за заболяването? • повишен холестерол; • заболявания, които водят до т.нар. сгъстяване на кръвта; тромбофлебит; кръвен съсирек, образуван след операция, • счупвания, тежки наранявания Шаблон:Здраве-мъниче