Женска полова система: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 89.215.158.21 (б.), към версия на Nk
м Премахване на Категория:Анатомия using HotCat
Ред 20: Ред 20:
{{Репродуктивна система}}
{{Репродуктивна система}}


[[Категория:Анатомия]]
[[Категория:Репродуктивна система]]
[[Категория:Репродуктивна система]]

Версия от 18:01, 11 декември 2011

Женската полова система (Шаблон:Lang-la) е съвкупност от анатомични органи при животните и човека. Основните органи на женската полова система са женските полови жлези и матката. Разположени са в долната част на коремната кухина.

Яйчниците

Женските полови жлези се наричат яйчници. Яйчниците са два, с овална форма и големина 4-5 см. Когато жената е в полова зрялост, всеки месец в един от яйчниците узрява една яйцеклетка. Затова жената ражда по едно дете. Възможно е в двата яйчника едновременно да узрее по една яйцеклатка. Тогава се раждат двуяйчни близнаци.

Матката

Матката е кух орган с форма на круша. Изградена е главно от мускулна тъкан. В нея се развива зародишът. Част от вътрешната й повърхност участва в образуването на плацентата. Плацента се образува само когато жената е бременна. Чрез нея се осъществява връзката между майчиния организъм и зародиша. Изграждането й започва през третата седмица от началото на бременността и продължава до края на третия месец. Ако тя не се образува правилно, детето може да се роди с увреждания. Плацентата се свързва със зародиша чрез пъпната връв. Пъпната връв е сноп от кръвоносни съдове, които свързват големия кръг на кръвообращение на майката и кръвообращението на зародиша. Чрез плацентата зародишът получава кислород. и хранителни вещества и изхвърля въглероден диоксид и урея с помощта на майчиния организъм.

Основна Функция

Основната функция на женската полова система е производството на женските гамети - яйцеклетките. След това женският индивид:

Вижте също