Робърт Нойс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахната редакция 4441076 на 95.42.229.56 (б.)
форматиране. Днес Гугъл му отдава почит, трябват източници
Ред 9: Ред 9:
| починал-място = [[Остин]], [[Съединени американски щати|САЩ]]
| починал-място = [[Остин]], [[Съединени американски щати|САЩ]]
}}
}}
{{обработка|форматиране}}
'''Робърт Нойс''' (на [[английски език|английски]] ''Robert Noyce''), наричан също ''кмета на Силициевата долина'', е [[Съединени американски щати|американски]] [[предприемач]], съосновател на [[Fairchild Semiconductor]] през [[1957]] и на [[Intel]] през [[1968]]. Той е и един от изобретателите, заедно с [[Джак Килби]] от [[Texas Instruments]], на [[интегрална схема|интегралната схема]].


'''Робърт Нойс''' (на [[английски език|английски]] ''Robert Noyce''), наричан също ''кметът на Силициевата долина'', е [[Съединени американски щати|американски]] [[предприемач]], съосновател на ''[[Fairchild Semiconductor]]'' през [[1957]] и на [[Интел]] през [[1968]]. Той е и един от изобретателите на [[интегрална схема|интегралната схема]], заедно с [[Джак Килби]] от ''[[Texas Instruments]]''.
Роден на [[12 декември]] [[1927]] г.(1927-12-12) в Бърлингтън, Айова и починал на [[3 юни]] [[1990]] г. на 63 години.


Килби изобретява своята интегрална схема 6 месеца преди Нойс, но не дава публичност на изобретението си. Поради това никой не оспорва на Нойс титлата "Съизобретател".
Килби изобретява своята интегрална схема шест месеца преди Нойс, но не дава публичност на изобретението си. Поради това никой не оспорва на Нойс титлата „съизобретател“.


==Биография==
==Биография==
Нойс е роден на 12 декември 1927 в Бърлингтън Айова в семейството на Ралф и Хариет Нойс. През 1949 г. взема бакалавърска степен по физика в "Гринъл Колидж" ([[Grinnell College]]) и докторска степен по физика в "Масачузетския технически институт" ([[Massachusetts Institute of Technology]]) през [[1953]] г.
Нойс е роден на 12 декември 1927 в [[Бърлингтън]], [[Айова]] в семейството на Ралф и Хариет Нойс. През 1949 г. взема [[бакалавър]]ска степен по физика в [[Колеж Гринел|колежа „Гринел“]] и [[доктор]]ска степен по физика в [[Масачузетски технологичен институт|Масачузетскиü технологичен институт — ''MIT'']] през [[1953]] г.


Докато учи в Гринъл, Нойс открадва едно прасе от близка ферма, за да организира студентско "Луа" (Хавайски празник с традиционни храни и забавления) и го заколва в "Кларк хол" (Clark Hall). Това едва не му струва изгонване от колежа, въпреки че сам си признава за извършената лудория и предлага да заплати прасето. Спасява го професора му по физика Грант Гейл (Grant O. Gale).
Докато учи в „Гринeл“, Нойс открадва едно прасе от близка ферма, за да организира студентско „Луа“ (Хавайски празник с традиционни храни и забавления) и го заколва в „Кларк хол„ (''Clark Hall''). Това едва не му струва изгонване от колежа, въпреки че сам си признава за извършената лудория и предлага да заплати прасето. Спасява го професорът му по физика [[Грант Гейл]] (''Grant O. Gale'').


В началото започва работа в лаборатория за полупроводници "Шокли" (Shockley Semiconductor Laboratory), подразделение на "Бекмън инструмънтс" (Beckman Instruments), но напуска заедно с още седем колеги, за да основат "Полупроводници Феърчайлд" (Fairchild Semiconductor Corporation).
В началото започва работа в лаборатория за полупроводници „Шокли“ (''Shockley Semiconductor Laboratory''), подразделение на „Бекмън инструмънтс“ (''Beckman Instruments''), но напуска заедно с още седем колеги, за да основат „Полупроводници Феърчайлд“ (''Fairchild Semiconductor Corporation'').


Нойс и Гордън Мур, химик и физик (Gordon E. Moore, a chemist and physicist), основават "Intel" през 1968 г. когато те напускат Fairchild Semiconductor. Широкоизвестно е, че Нойс не е бил харесван от изпълнителния директор на Intel Анди Гроув (Andy Grove), който става президент на компанията през 1979 г. Гроув, който е бил прочут с безпардонността си в намиране на грешки у другите, е имал Нойс за добро момче, но дразнещо и без особени заложби или резултати.
Нойс и [[Гордън Мур]] (''Gordon E. Moore''), [[химик]] и [[физик]], основават „Интел“ през 1968 г. когато напускат ''Fairchild Semiconductor''. Широкоизвестно е, че Нойс не е бил харесван от изпълнителния директор на „Интел“ [[Анди Гроув]] (''Andy Grove''), който става президент на компанията през 1979 г. Гроув, който е бил прочут с безпардонността си в намиране на грешки у другите, е имал Нойс за добро момче, но дразнещо и без особени заложби или резултати.


Сградата на главната квартира на Intel в Санта Клара (Santa Clara), Калифорния сега носи името на Робърт Нойс. Нойс е бил награден и с почетния медал на [[IEEE]] през [[1978]] г. "... за принос към силициевите интегрални микросхеми, които са крайъгълен камък на съвременната електроника".
Сградата на главната квартира на „Интел“ в [[Санта Клара (Калифорния)|Санта Клара]], [[Калифорния]] сега носи името на Робърт Нойс. Нойс е бил награден и с почетния медал на ''[[IEEE]]'' през [[1978]] г. ... за принос към силициевите интегрални микросхеми, които са крайъгълен камък на съвременната електроника“.


В своето последно интервю, Нойс е попитан какво би направил ако е "Император" на Съединените щати. Той отговаря, че освен всичко друго би направил така, че да е сигурен в подготовката на следващото поколение, за процъфтяването му в ерата на високите технологии. А това би включвало обучение и на най-бедните и необразовани хора.
В своето последно интервю, Нойс е попитан какво би направил ако е „император“ на Съединените щати. Той отговаря, че освен всичко друго би направил така, че да е сигурен в подготовката на следващото поколение, за процъфтяването му в ерата на високите технологии. А това би включвало обучение и на най-бедните и необразовани хора.


Нойс умира на 62 години от инфаркт през [[1990]] г.
Нойс умира от инфаркт на [[3 юни]] [[1990]] г. на 62 години.


{{Шаблон:САЩ-мъниче}}
{{Шаблон:САЩ-мъниче}}

Версия от 10:31, 12 декември 2011

Робърт Нойс
американски предприемач
Noyce1.jpg

Роден
Починал

Учил вГринелски колеж[1]
Масачузетски технологичен институт[1]
НаградиНационален медал на САЩ в областта на технологиите и иновациите (1987)[2]
Робърт Нойс в Общомедия

Робърт Нойс (на английски Robert Noyce), наричан също кметът на Силициевата долина, е американски предприемач, съосновател на Fairchild Semiconductor през 1957 и на „Интел“ през 1968. Той е и един от изобретателите на интегралната схема, заедно с Джак Килби от Texas Instruments.

Килби изобретява своята интегрална схема шест месеца преди Нойс, но не дава публичност на изобретението си. Поради това никой не оспорва на Нойс титлата „съизобретател“.

Биография

Нойс е роден на 12 декември 1927 в Бърлингтън, Айова в семейството на Ралф и Хариет Нойс. През 1949 г. взема бакалавърска степен по физика в колежа „Гринел“ и докторска степен по физика в Масачузетскиü технологичен институт — MIT през 1953 г.

Докато учи в „Гринeл“, Нойс открадва едно прасе от близка ферма, за да организира студентско „Луа“ (Хавайски празник с традиционни храни и забавления) и го заколва в „Кларк хол„ (Clark Hall). Това едва не му струва изгонване от колежа, въпреки че сам си признава за извършената лудория и предлага да заплати прасето. Спасява го професорът му по физика Грант Гейл (Grant O. Gale).

В началото започва работа в лаборатория за полупроводници „Шокли“ (Shockley Semiconductor Laboratory), подразделение на „Бекмън инструмънтс“ (Beckman Instruments), но напуска заедно с още седем колеги, за да основат „Полупроводници Феърчайлд“ (Fairchild Semiconductor Corporation).

Нойс и Гордън Мур (Gordon E. Moore), химик и физик, основават „Интел“ през 1968 г. когато напускат Fairchild Semiconductor. Широкоизвестно е, че Нойс не е бил харесван от изпълнителния директор на „Интел“ Анди Гроув (Andy Grove), който става президент на компанията през 1979 г. Гроув, който е бил прочут с безпардонността си в намиране на грешки у другите, е имал Нойс за добро момче, но дразнещо и без особени заложби или резултати.

Сградата на главната квартира на „Интел“ в Санта Клара, Калифорния сега носи името на Робърт Нойс. Нойс е бил награден и с почетния медал на IEEE през 1978 г. „... за принос към силициевите интегрални микросхеми, които са крайъгълен камък на съвременната електроника“.

В своето последно интервю, Нойс е попитан какво би направил ако е „император“ на Съединените щати. Той отговаря, че освен всичко друго би направил така, че да е сигурен в подготовката на следващото поколение, за процъфтяването му в ерата на високите технологии. А това би включвало обучение и на най-бедните и необразовани хора.

Нойс умира от инфаркт на 3 юни 1990 г. на 62 години.

Шаблон:САЩ-мъниче