Мигел де Унамуно: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Fr Pavel (беседа | приноси)
Fr Pavel (беседа | приноси)
Ред 72: Ред 72:


Автор на "''Трагичното чувство за живота у хората и у народите''" ([[1913]]), "''Агонията на християнството''" ([[1930]]), "''Животът на Дон Кихот и Санчо''", "''Моята религия''" и др. Източници на философията му са [[Спиноза]], [[Паскал]], [[У. Джеймс]].
Автор на "''Трагичното чувство за живота у хората и у народите''" ([[1913]]), "''Агонията на християнството''" ([[1930]]), "''Животът на Дон Кихот и Санчо''", "''Моята религия''" и др. Източници на философията му са [[Спиноза]], [[Паскал]], [[У. Джеймс]].

==Издания==
* Мигел де Унамуно. Любов и педагогика. С., Панорама, 2011.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 15:11, 12 декември 2011

Мигел де Унамуно
Miguel de Unamuno y Jugo
испански философ

Роден
Билбао
Починал
Саламанка
ПогребанИспания

Религияхристиянство[1]
Учил вМадридски университет Комплутенсе
Шаблон:Инфовложка философ
Литература
ПсевдонимExóristo,[2] Miguel de Unamuno
Жанровепоезия, драматургия
ТечениеПоколение '98
ПовлиянСьорен Киркегор, Артур Шопенхауер, Карл Маркс, Фердинанд Ласал, Михаил Бакунин, Августин Блажени, Блез Паскал, Марк Аврелий, Жан-Жак Русо
Семейство
Деца9

Подпис
Уебсайт
Мигел де Унамуно в Общомедия

Мигел де Унамуно и Хуго (Шаблон:Lang-es) (1864-1936) е известен испански философ и писател. Роден в Билбао през 1864 г. Преподавател и ректор на университета в Саламанка. Изгонен от родината си по време на режима на Примо де Ривера. Почива през 1936 г. в резултат на пълна духовна изолация и домашен арест.

Философски възгледи

Философията му е повлияна от рационализма и позитивизма, като редица философи — Сьорен Киркегор, Фридрих Ницше и Блез Паскал, оставят следи върху творчеството на Мигел де Унамуно. Като цяло философските концепции са близки до екзистенциализма. Унамуно застава на страната на философията на живота и отстоява проблема за смисъла на нашето съществуване като централен за философията. Мисълта му често е фрагментарна, тонът - емоционален. Основната му идея е, че човекът е раздвоен между смъртта и безсмъртието, между вярата и разума. Унамуно е католик, но се колебае между вярата и неверието. Основното според него е да вярваме, но и същевременно да се борим за вярата си, защото за нея никога няма разумни основания. Той казва: „Да вярваш значи да искаш да вярваш и да вярваш в Бог е преди всичко и над всичко да искаш да има Бог“, а също: „Аз не се подчинявам на разума и се бунтувам срещу него и си налагам да сътворя с помощта на вярата си моя Бог-обезсмъртител и и да отклоня с волята си пътя на небесните тела“ („Трагичното чувство за живота“). Въпреки тези заявления Унамуно е агностик, защото според него ние никога няма да бъдем сигурни в съществуването на Бог, а и това не е необходимо, защото Бог е такъв, какъвто го иска човекът.

Съчинения

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Автор на "Трагичното чувство за живота у хората и у народите" (1913), "Агонията на християнството" (1930), "Животът на Дон Кихот и Санчо", "Моята религия" и др. Източници на философията му са Спиноза, Паскал, У. Джеймс.

Издания

  • Мигел де Унамуно. Любов и педагогика. С., Панорама, 2011.

Външни препратки

  1. biblicalstudies.org.uk
  2. jn19990008689 // Посетен на 30 август 2020 г.