Александър Бородин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
GrouchoBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: mk:Александар Бородин
Ред 21: Ред 21:
== Източници ==
== Източници ==
<references />
<references />
ВИЖ - НОВА КНИГА ЗА ОПЕРАТА В 2 ТОМА ОТ ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, СОФИЯ, 2002.





Версия от 22:15, 16 декември 2011

Александър Бородин
Александр Порфирьевич Бородин
руски композитор

Роден
Починал
ПогребанТихвинско гробище, Санкт Петербург, Русия

Учил вСанктпетербургски държавен университет
Хайделбергски университет
Активен периодот 1847 г. до 1887 г.
Семейство

Уебсайт
Александър Бородин в Общомедия

Александър Порфириевич Бородин е руски композитор и химик, който пише и много музикални произведения на историческа тематика. Неговата цел е да разкрие в произведенията си драматичната история на руския народ.

Написал е 3 симфонии, от които втората е известната "Богатирска" и една симфонична картина "Из степите на Средна Азия". През 1869 година започва работа над операта Княз Игор, която не успява да завърши приживе. В операта се изпълняват известните "Половецки танци". "Княз Игор" прозвучава за първи път на сцена едва през 1890 година.

Биография

Бородин е един от най-бележитите композитори на руската класика. Бил е член на Балакиревият кръжок, по-известен като Могъщата петорка. Независимо от това че той е учен-химик, творчеството му върви наред с творчеството на Мусогорски, Римски-Корсаков, които оформят нова епоха в руската класика. Произведенията му не са много - около 20, включително и песни. Творчеството му се измерва не по количество, а по качество.

Роден е на 12 ноември 1833 година в Петербург като извънбрачно дете на грузинския княз Лука Гедеванишвили и 25 годишната Евдокия (Авдотя) Константиновна Антонова, но записан като син на неговия крепостен Порфирий Йонович Бородин и жена му Татяна Григориевна[1]. От малък проявява многостранни интереси. Особен интерес проявява към естествените науки - химия, литература и музика. Също така свири на виолончело, пиано и флейта. Чете изключително много. От 1850 до 1856 година учи в медицинско-хирургическата академия. По време на обучението си той не прекъсва музикалните си занимания. През 1858 получава научна степен доктор по медицина в тази академия. Особено значение за научното и музикалното му израстване има 3 годишното му пребиваване в чужбина - Хайделберг и Пиза. Годината на завръщане в родината му носи успех не само като учен, но и като композитор. Той започва работа като професор по химия. През същата година става член на Балакиревия кръжок. Той завършва своя клавирен квинтет. А с първата си симфония става световноизвестен като композитор. Създава превъзходни песни като "Море", "Фалшивата нота", "Спящата княгиня". През 1869 г. започва работа над две симфонии. Първата се казва "Завършена",а втората наречена сполучливо от Стасов "Богатирска". През същата 1869 година започва работа и над операта "Княз Игор", над която работи до края на живота си. Това е една от най-значимите опери на руската класика. Междувременно той създава и други произведения, по-известни от които са Струнен квартет №1 и Струнен квартет №2 и "В степите на Средна Азия". Бородин е един от руските композитори, радващ се на изключителна популярност в чужбина. След представянето на "Богатирската симфония" във Франция той е наречен велик симфонист. Умира на 27 февруари 1887 година в Петербург.

Източници

ВИЖ - НОВА КНИГА ЗА ОПЕРАТА В 2 ТОМА ОТ ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, СОФИЯ, 2002.