Миндя: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Fr Pavel (беседа | приноси)
Ред 39: Ред 39:
== Редовни събития ==
== Редовни събития ==
Съборът на селото се провежда всяка година на Св. Архангел Михаил по стар стил.
Съборът на селото се провежда всяка година на Св. Архангел Михаил по стар стил.
От две години насам има и още едно събитие - "Миндя рок фест". Това е едно ново начинание което набира скорост.
От две години насам има и още едно събитие - "Миндя рок фест". Това е едно ново начинание, което набира скорост.


== Личности ==
== Личности ==

Версия от 11:54, 19 декември 2011

Миндя
Общи данни
Население291 души[1] (15 март 2024 г.)
9,44 души/km²
Землище30,849 km²
Надм. височина176 m
Пощ. код5044
Тел. код06111
МПС кодВТ
ЕКАТТЕ48278
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВелико Търново
Община
   кмет
Велико Търново
Даниел Панов
(ГЕРБ; 2011)

Миндя е село в Северна България. То се намира в община Велико Търново, Област Велико Търново.

География

Намира се на 21 км от Велико Търново и 18 - от Елена. Разположено в полите на Стара планина, на десния бряг на р. Веселина - втората най-буйна по нрав река след р. Върбица (приток на Арда).

История

Откак има държави, които воюват помежду си - и при всички положения от римско време - на мястото на Миндя (Долната махала) винаги е имало поселище. Причината е, че при всяка война от това място се охранява проход Боаза към Елена и оттам - проход Вратник към Сливен и Южна България. За последен път гарнизон зимува в Миндя по време на Руско-турската освободителна война. Руското подразделение, охраняващо прохода от Миндя, се ръководи от Великия княз Александър, братовчед на Император Александър Освободител. От онази зима датира и масовото навлизане на името "Александър" в региона. Пазенето на прохода отново става важно на 4 февруари 1997 година, когато трасето Миндя-Елена-Вратник остава единственият път, свързващ севера и юга. Когато ТИРовете потеглят по този път, миндювчани изграждат барикада и блокират пътя. Няколко часа по-късно БСП отказва мандат за формиране на правителство. Сегашният вариант на селото датира от края на 18-ти век, когато е възстановено от преселници от съседно Капиново, както и от еленските високопланински махали. Името Миндя е заварено от тях и е с векове по-старо. Водещата хипотеза за произхода на името е татарското "мин дя" (еквивалент на турското ben de), което ще рече "аз самият", както и "моето, на мен". Околните села смятат миндювчани за албански преселници по корен. Основното съперничество е със съседното село Златарица (обявено за град през 1971 година), чиято кръчма и воденица са национализирани от миндювски комунисти през 1947 година.

До края на 1940те години Миндя е в Еленска околия, понястоящем - в община Велико Търново.

Селото е основен герой в романа "Иван Кондарев" на еленчанина Емилиян Станев и мястото, където в началото на 1970-те години е сниман едноименният филм със Стефан Данаилов. Миндя фигурира в "Корени" на Васил Попов (кореняк миндювчанин)и в "Селски работи: разкази за разни неща" на Евгени Дайнов (от 1999 година жител на селото).

Религии

Балканско селище изцяло с българи от православно вероизповедание.

Обществени институции

Пряко избираем кмет. Клубове на СДС, БСП, НДСВ и БЗНС. Читалищно, Черковно и Училищно настоятелства. Клуб на пенсионера и ветерана от войните.

Културни и природни забележителности

Архитектурата е българска-възрожденска, предимно от периода 1850-1900, осъвременявана между двете световни войни с артикулирани фасади. Двадесетина къщи са в стил "Моравия" от 1920-те години. Тази мода е пренесена от мигриращи миндювски градинари, работещи на територията на Австро-Унгарската империя. В р. Веселина се въдят над 15 вида сладководна риба. Добрите места за риболов са, освен бързеите, вировете Дългия, Женския и Тенджерата. Наблизо са реките Еленска и Златаришка. Риболовни язовири в околността: микроязивирите Миндя, Капиново и Мерданя, язовир Йовковци. Лятно време - гъби (Златаришка могила) и капини (Барагана).

В предпланинските хълмове на юг от селото има съхранени участъци от римски път, поддържан от Император Траян, чиято военна столица, Никополис-ад-Иструм, се намира на около 50 км. северно, до Поликрайще.

В радиус 20 км. от Миндя има повече от 10 действащи манастира, вкл. Капински, Мердански, Лясковски. През месец май на територията на Капински манастир, над водопада се провежда рокерски събор.

Редовни събития

Съборът на селото се провежда всяка година на Св. Архангел Михаил по стар стил. От две години насам има и още едно събитие - "Миндя рок фест". Това е едно ново начинание, което набира скорост.

Личности

  • Атанас Стефанов (1891 - 1944), български военен деец, генерал-лейтенант, командир на 5-та пехотна дивизия и на 4-та армия (през Втората световна война)
  • Родом от с.Миндя е писателят Васил Попов и неговият съученик, бащата на политолога Евгений Дайнов, Александър Дайнов (бивш шеф на "София прес"). Политологът е жител на селото от 1999 година.

Литература

Емилиян Станев - "Иван Кондарев". Васил Попов - "Корени". Евгений Дайнов - "Селски работи".

Други

Залив Миндя на остров Тауър в Антарктика е наименуван в чест на село Миндя.[2]

10.X.2005 Започват снимките по филма „Врабците през октомври“.

Външни впечатления

Външни препратки

Официален сайт на рок фестивала