Отокар II (Бохемия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м битката при Дюрнкрут
м Битка на Моравско поле
Ред 9: Ред 9:
починал-място=[[Дюрнкрут]], [[Австрия]]
починал-място=[[Дюрнкрут]], [[Австрия]]
}}
}}
'''Пршемисъл Отакар II''' е [[крал на Бохемия]] от [[1253]] до смъртта си през 1278. Той е син на крал [[Вацлав I]] от династията на [[Пршемисловци]]те, а чрез майка си е свързан с фамилията [[Хоенщауфен]] като внук на крал [[Филип Швабски]]. През [[1251]] е избран за [[херцог на Австрия]]. След продължителни спорове с [[Унгария|унгарския]] крал [[Бела IV (Унгария)|Бела IV]], през [[1260]] получава херцогство [[Щирия]]. През [[1269]] наследява херцогство [[Каринтия]] и част от [[Карниола]]. През следващите години влиза в конфликт с [[Хабсбург]]ите и загива в [[битка при Дюрнкрут|битката при Дюрнкрут]].
'''Пршемисъл Отакар II''' е [[крал на Бохемия]] от [[1253]] до смъртта си през 1278. Той е син на крал [[Вацлав I]] от династията на [[Пршемисловци]]те, а чрез майка си е свързан с фамилията [[Хоенщауфен]] като внук на крал [[Филип Швабски]]. През [[1251]] е избран за [[херцог на Австрия]]. След продължителни спорове с [[Унгария|унгарския]] крал [[Бела IV (Унгария)|Бела IV]], през [[1260]] получава херцогство [[Щирия]]. През [[1269]] наследява херцогство [[Каринтия]] и част от [[Карниола]]. През следващите години влиза в конфликт с [[Хабсбург]]ите и загива в [[Битка на Моравско поле|битката при Дюрнкрут]].


[[Категория: Монарси на Бохемия]]
[[Категория: Монарси на Бохемия]]

Версия от 22:10, 23 декември 2011

Пршемисъл Отакар II
Přemysl II. Otakar
крал на Бохемия

Роден
ок. 1230
Починал
ПогребанСвети Вит, Храдчани, Чехия

РелигияКатолическа църква
Семейство
РодПршемисловци
БащаВенцеслав I
МайкаКунигунда фон Хоенщауфен
Братя/сестриВацлав Моравски
СъпругаМаргарет фон Бабенберг (1252)
Кунигунда Ростиславна (1261)
ДецаВацлав II
Николаус I (Тропау)
Агнеса Пршемисловна (1269–1296)
Други родниниФилип фон Спанхайм (Филип фон Спанхайм)
Пршемисъл Отакар II в Общомедия

Пршемисъл Отакар II е крал на Бохемия от 1253 до смъртта си през 1278. Той е син на крал Вацлав I от династията на Пршемисловците, а чрез майка си е свързан с фамилията Хоенщауфен като внук на крал Филип Швабски. През 1251 е избран за херцог на Австрия. След продължителни спорове с унгарския крал Бела IV, през 1260 получава херцогство Щирия. През 1269 наследява херцогство Каринтия и част от Карниола. През следващите години влиза в конфликт с Хабсбургите и загива в битката при Дюрнкрут.

Шаблон:Чехия-мъниче