Густаво Адолфо Бекер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Замяна на латинско с кирилско е в параметри на Инфокаре личност
MystBot (беседа | приноси)
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ja:グスタボ・アドルフォ・ベッケル
Ред 93: Ред 93:
[[io:Gustavo Adolfo Bécquer]]
[[io:Gustavo Adolfo Bécquer]]
[[it:Gustavo Adolfo Bécquer]]
[[it:Gustavo Adolfo Bécquer]]
[[ja:グスタボ・アドルフォ・ベッケル]]
[[la:Gustavus Adolphus Bécquer]]
[[la:Gustavus Adolphus Bécquer]]
[[lv:Gustavo Adolfo Bekers]]
[[lv:Gustavo Adolfo Bekers]]

Версия от 13:48, 24 декември 2011

Густаво Адолфо Доминикес Бастида
Gustavo Adolfo Domínguez Bastida

Роден
Севиля
Починал
ПогребанИспания

Националностиспанец
Работилпоет, писател
Литература
ПсевдонимГуставо Адолфо Бекер
Жанровепоезия, разказ
ТечениеРомантизъм, символизъм
Семейство

Подпис
Уебсайт
Густаво Адолфо Доминикес Бастида в Общомедия

Густаво Адолфо Доминикес Бастида (Шаблон:Lang-es, 17 февруари 1836 - 22 декември 1870), по-известен като Густаво Адолфо Бекер (Gustavo Adolfo Bécquer), е андалуски поет и писател на къси разкази от периода на Романтизма в испанската литература. Той приема псевдонима Бекер, както по-рано прави и брат му Валериано Бекер, който е художник. Твори по време на така наречения испански Пост-романтизъм, докато в Испания реализмът жъне големи успехи. Сравнително прочут е в своето време, но повечето негови произведения са публикувани едва след смъртта му.

Най-известните му твори са „Рими“ както и „Легенди“, които по принцип се публикуват заедно като „Рими и легенди“ (Rimas y leyendas). Тези поеми и разкази са фундаментални за изучаването на испанската литература и се изучават от ученици в гимназиите на испаноговорещите страни.

Неговите творби интерпретират традиционната поезия и нейните тематики по нов, модерен начин, поради което Бекер е смятан за основател на испанската съвременна лиричност. Влиянието му върху поетите от XX век, чиито роден език е испанският, може да се усети в творбите на Октавио Пас и Джанина Браски.

Външни препратки

Изследвания

  • М.М.Фиалко. Трагическая романтика Густаво Адольфо Беккера // Начало, 2010, № 22, 174-182.

Шаблон:Писател-мъниче Шаблон:Испания-мъниче

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gustavo Adolfo Bécquer в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​