ZIP код: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fa:زیپ کد
м r2.7.1) (Робот Промяна: fa:زیپ‌کد
Ред 29: Ред 29:
[[en:ZIP code]]
[[en:ZIP code]]
[[es:Código ZIP]]
[[es:Código ZIP]]
[[fa:زیپ کد]]
[[fa:زیپ‌کد]]
[[fr:Code ZIP]]
[[fr:Code ZIP]]
[[gu:ઝીપ કોડ]]
[[gu:ઝીપ કોડ]]

Версия от 19:34, 24 декември 2011

ЗИП кодът (Шаблон:Lang-en) е наименованието за пощенски код, което се използва в САЩ и Филипините. Изразът идва от акронима Zone Improvement Plan code (План за подобрение на зоните). ЗИП се изписва винаги с главни букви. Основният ЗИП код е петцифрен, например 12345. Разширеният ЗИП код във формат ХХХХХ-ХХХХ се състои от девет цифри (основният ЗИП код, тире, плюс останалите четири), като последните четири позволяват пратките да бъдат упътени по-точно и бързо до получателя. Пълният деветцифрен код не е задължителен - повечето физически лица дори не го знаят и обикновено ползват петцифрения основен код. Деветцифреният разширен код се използва предимно от организации, компании и правителствени органи и обикновено е компютърно генериран на етикета на писмото или пратката. Фирми и организации с голям обем изходяща поща могат да кандидатстват за намаление на пощенските такси ако въведат определени стандарти за автоматизация на пратките, вкл. пълния деветцифрен ЗИП код и пощенски баркод.

В допълнение към ЗИП кодовете, в САЩ се използват и пощенски съкращения (наричани също пощенски кодове) за имената на щатите. Например за Калифорния е CA (от California), а за щата Ню Йорк - NY. Вижте пълният Списък с пощенските кодове на щатите в САЩ.

Примерен адрес на Фондация Уикимедия, където FL e пощенското съкращение на щата Флорида, а 33701 е основният петцифрен код:

Wikimedia Foundation Inc.
200 2nd Ave. South #358
St. Petersburg, FL 33701

За разлика от американските ЗИП кодове, тези във Филипините са само четирицифрени числа, без разширения, например 1234.

Вижте също

Външни препратки