Александър Даргомижки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахната редакция 4450701 на 77.78.11.49 (б.)
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: eu:Alexandre Sergeievitx Dargomyjski
Ред 39: Ред 39:
[[es:Aleksandr Dargomizhski]]
[[es:Aleksandr Dargomizhski]]
[[et:Aleksandr Dargomõžski]]
[[et:Aleksandr Dargomõžski]]
[[eu:Alexandre Sergeievitx Dargomyjski]]
[[fi:Aleksandr Dargomyžski]]
[[fi:Aleksandr Dargomyžski]]
[[fr:Alexandre Dargomyjski]]
[[fr:Alexandre Dargomyjski]]

Версия от 04:12, 29 декември 2011

Александър Даргомижски
руски композитор

Роден
с. Троцкое, Тулска губерния
Починал
ПогребанТихвинско гробище, Санкт Петербург, Русия
Псевдонимmaestro Кук
Александър Даргомижски в Общомедия

Александър Сергеевич Даргомижски (Шаблон:Lang-ru; 14 февруари 181317 януари 1869) е руски композитор.

Биография

Александър Даргомижски е роден на 14 февруари 1813 г. в с. Троцкое, Тулска губерния. През 1817 г. семейството се премества в Петербург. Драгомижски учи пиано и цигулка. До 30-те години на XIX в. вече е известен като автор на много романси и произведения за цигулка и пиано. Запознава се с Михаил Глинка и Александър Пушкин.

Операта на Даргомижски „Есмералда“ (по романа „Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго) е композирана през 1839 г., а операта му „Русалка“ е поставена за първи път на сцена през 1856 г. Като цяло не е особено популярен до 60-те години на XIX в. Има известен успех в Белгия.

Последната му опера „Каменният гост“, която не успява да завърши, е най-известното му произведение. Тя е довършена от Цезар Кюи и Николай Римски-Корсаков. За първи път е поставена на сцена през 1872 г. - три години след смъртта на Даргомижски.

Даргомижски оставя и някои недовършени опери. Другите му произведения включват многобройни песни, композиции за пиано, а също и няколко за оркестър.

Композиторът умира на 17 януари 1869 г. в Петербург.

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Даргомыжский, Александр Сергеевич“ и страницата „Alexander Dargomyzhsky“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.

Шаблон:Музикант-мъниче