Бамут: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
kat
Ред 5: Ред 5:


== История ==
== История ==
През [[1944]] година след [[депортация]] на [[ингуши]] и [[чеченци]] и ликвидиране на [[Чеченско-Ингушка АССР]], селището Бамут е преименувано на [[Буковка]]. След възстановяването на Чеченско-Ингушка АССР на населеното място е върнато старото име. В това селище е екзекутиран [[Евгений Радионов]].
През [[1944]] година след [[депортация]] на [[ингуши]] и [[чеченци]] и ликвидиране на [[Чеченско-Ингушка АССР]], селището Бамут е преименувано на [[Буковка]]. След възстановяването на Чеченско-Ингушка АССР на населеното място е върнато старото име. В това селище е екзекутиран [[Евгений Родионов]].


[[Категория:Села в Русия]]
[[Категория:Села в Русия]]

Версия от 20:22, 30 декември 2011

Бамут е село в Ахчой-Мартановски район в Чечня. Явява се административен център.

География

Селото е разположено на брега на река Фортанка на 8 километра югозапад от районния център Ахчой-Мартан. Разстоянието до Грозни е 48 километра. Най-близките населени пунктове на север са станция Асиновска и село Нови Шар, на северозапад станция Нестеровска, на югозапад село Аршта, на югоизток село Стари Ахчой, Янди и Шалажи, на изток село Катир-Юрт

История

През 1944 година след депортация на ингуши и чеченци и ликвидиране на Чеченско-Ингушка АССР, селището Бамут е преименувано на Буковка. След възстановяването на Чеченско-Ингушка АССР на населеното място е върнато старото име. В това селище е екзекутиран Евгений Родионов.