Хосе Раул Капабланка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
форматиране; шаблон:източник, защото разказите започват да ми стават малко съмнителни без яснота от къде са
Ред 13: Ред 13:
== Ранно детство ==
== Ранно детство ==


Много историци на шахматната игра наричат Капабланка „[[Моцарт]] на шахмата“. Имал виртуозна техника и реализирал и най-малките преимущества. Минавал за непобедим шахматист. Сравнявали го с шахматна машина и го наричали „Кубинска Фурия“ и „Любимец на боговете“. Гениалността на Капабланка е забелязана в най-ранна детска възраст. Когато бил на четири години, Хосе видял баща си да играе шах с един посетител на кантората. Играта заинтересувала момчето и на следващия ден той отново отишъл да погледа. На третия ден баща му играл невъзможен ход с коня и впоследствие спечелил партията.Когато партията свършила Капабланка обвинил баща си,че шмекерува .Баща му казал , че той дори не знае как се местят фигурите и го предизвикал на една партия в,която Капабланка побеждава . . Записан е в Хаванския шахматен клуб, когато е на пет години. Големите играчи в този клуб така и не успяват да отнемат царицата от малкото момче. Когато е едва 13-годишен побеждава шампиона на Куба Хуан Корсо след 4 победи, 3 загуби и 6 ремита.
Много историци на шахматната игра наричат Капабланка „[[Моцарт]] на шахмата“. Имал виртуозна техника и реализирал и най-малките преимущества. Минавал за непобедим шахматист. Сравнявали го с шахматна машина и го наричали „Кубинска Фурия“ и „Любимец на боговете“. Гениалността на Капабланка е забелязана в най-ранна детска възраст. {{източник|Когато бил на четири години, Хосе видял баща си да играе шах с един посетител на кантората. Играта заинтересувала момчето и на следващия ден той отново отишъл да погледа. На третия ден баща му играл невъзможен ход с коня и впоследствие спечелил партията. Когато партията свършила Капабланка обвинил баща си, че мами. Баща му казал, че той дори не знае как се местят фигурите и го предизвикал на една партия в която Капабланка побеждава.}} Записан е в Хаванския шахматен клуб, когато е на пет години. Големите играчи в този клуб така и не успяват да отнемат царицата от малкото момче. Когато е едва 13-годишен побеждава шампиона на Куба Хуан Корсо след 4 победи, 3 загуби и 6 ремита.


== Бързо израстване ==
== Бързо израстване ==

Версия от 15:55, 5 януари 2012

Хосе Раул Капабланка
José Raúl Capablanca y Graupera
кубински шахматист

Роден
Починал
ПогребанХавана, Куба

Учил вКолумбийски университет
Семейство

Уебсайт
Хосе Раул Капабланка в Общомедия

Хосе Раул Капабланка и Граупера (на испански José Raúl Capablanca y Graupera) е знаменит кубински шахматист и 3-ти световен шампион по шахмат от 1921 до 1927 година. Роден е на 19 ноември 1888 г. в Хавана, Куба. Играе шахмат от началото до средата на 20 век. Изиграва над 700 турнирни срещи, от които печели над 71%. Губи само 36 срещи в целия си живот. Над 1200 негови мача са записани.

Ранно детство

Много историци на шахматната игра наричат Капабланка „Моцарт на шахмата“. Имал виртуозна техника и реализирал и най-малките преимущества. Минавал за непобедим шахматист. Сравнявали го с шахматна машина и го наричали „Кубинска Фурия“ и „Любимец на боговете“. Гениалността на Капабланка е забелязана в най-ранна детска възраст. Когато бил на четири години, Хосе видял баща си да играе шах с един посетител на кантората. Играта заинтересувала момчето и на следващия ден той отново отишъл да погледа. На третия ден баща му играл невъзможен ход с коня и впоследствие спечелил партията. Когато партията свършила Капабланка обвинил баща си, че мами. Баща му казал, че той дори не знае как се местят фигурите и го предизвикал на една партия в която Капабланка побеждава.[източник?] Записан е в Хаванския шахматен клуб, когато е на пет години. Големите играчи в този клуб така и не успяват да отнемат царицата от малкото момче. Когато е едва 13-годишен побеждава шампиона на Куба Хуан Корсо след 4 победи, 3 загуби и 6 ремита.

Бързо израстване

През 1909 г., на 20 години, Капабланка печели мач срещу шампиона на САЩ Франк Маршал след като записва 8 победи, 1 загуба и 14 ремита. Маршал играе през 1907 г. мач за световната титла и е от достатъчно голям калибър.

По настояване на Маршал Капабланка играе в турнир в Сан Себастиан, проведен през 1911 година. Това е един от най-силните турнири за своето време, като всички големи имена в шахмата участват с изключение на световния шампион Емануел Ласкер. В началото на турнира Осип Бернщайн и Арон Нимцович не се съгласяват с участието на Капабланка, понеже няма спечелен голям турнир. Но след като Капабланка печели първата партия срещу Бернщайн, той бързо признава таланта на Капабланка и казва, че няма да бъде изненада за него, ако Капабланка спечели турнира. Нимцович се обижда, след като Капабланка коментира една от неговите блицпартии и отбелязва, че недоказалите се играчи трябва да си държат устата затворена в присъствието на по-добри играчи. Капабланка предизвиква Нимцович на серия партии бърз шах, която лесно печели. Събралите се майстори скоро разбират, че Капабланка няма равен на бърз шахмат — признание, на което се радва до края на живота си. След като побеждава Нимцович, Капабланка накрая печели и първото място в турнира с актив от 6 победи, 1 загуба и 7 ремита. Така задминава и Акиба Рубинщайн, Карл Шлехтер и Зигберт Тараш.

През 1911 година Капабланка иска да играе срещу Ласкер в мач за световната титла. Ласкер приема предизвикателството, но поставя 17 условия. Капабланка не се съгласява с някои от тях и срещата не се играе.

През септември 1913 година Капабланка си осигурява работа в Министерството на външните работи на Куба като посланик без портфейл, което е чест за страната му.

Капабланка се изправя срещу Ласкер за пръв път през 1914 година по време на турнир в Санкт Петербург. Капабланка повежда с 1,5 точки, но става жертва на брилянтното изпълнение на Ласкер във втората фаза на турнира. Капабланка завършва на второ място с 13 т. след Ласкер (13,5 т). На трето е бъдещият световен шампион Александър Алехин. След този турнир Ласкер, Капабланка, Алехин, Тараш и Маршал са провъзгласени за гросмайстори на шаха от руския цар Николай II.

Световната титла

През 1920 Ласкер вижда, че Капабланка става много силен играч, и се отказва от световната си титла в негова полза. Капабланка отказва, защото иска да я спечели в мач срещу него, но Ласкер настоява самият той да бъде претендент за титлата. Така през 1921 в Хавана те се срещат и Капабланка побеждава след 4 победи, 0 загуби и 10 ремита. Капабланка поставя рекорд, който почти 80 години не може да бъде счупен — печеленето на световната титла без загубени партии. През 2000 г. обаче Владимир Крамник печели срещу Гари Каспаров с 2 победи, 0 загуби и 13 ремита.

Новият световен шампион доминира в Лондон през 1922. Броят на силните шахматисти обаче нараствал и общото мнение било, че световният шампион не трябва да има възможност да заобикаля предизвикателства за титлата, както се е случвало в миналото. На този турнир някои от водещите играчи като Александър Алехин, Ефим Боголюбов, Геза Мароци, Рихард Рети, Акиба Рубинщайн, Савелий Тартаковер и Милан Видмар обсъдили новите правила за провеждането на мачове за световната титла. Едно от условията, които Капабланка поставя, е наградата за победителя да не бъде по-малка от 10 000 долара.

През следващите няколко години Рубинщайн и Нимцович предизвикват Капабланка, но не успяват да съберат нужната сума. През 1927 Алехин предизвиква Капабланка, като е подкрепен финансово от група аржентински бизнесмени и от президента на Аржентина.

Капабланка е втори след Ласкер в Ню Йорк през 1924, а след него е отново Алехин. В Москва през 1925 е на трето място след Боголюбов и Ласкер. В Ню Йорк през 1927 обаче Капабланка доминира и не регистрира загуба, като завършва с 2,5 точки пред Алехин.

През декември 1921 се жени за Глория Симони Бетанкур. Имат син Хосе Раул (р. 1923) и дъщеря Глория (р. 1925), но бракът им завършва с развод.

Последен мач за титлата

Впечатляващият успех на Капабланка в Ню Йорк го прави фаворит в мача срещу Алехин през 1927 г., който никога не го е побеждавал. Срещата се играе при закрити врати в Буенос Айрес и продължава 73 дни, от 16 септември до 29 ноември. Резултатът е 6 победи, 3 загуби и 25 ремита в полза на Алехин, новият световен шампион. Алехин отказва да даде реванш на Капабланка, въпреки че това трябва да стане според предварителните условия. Вместо това играе срещу Боголюбов и го побеждава 2 пъти (Капабланка има 5 победи срещу него и нито една загуба). Докато е световен шампион Алехин отказва да играе в турнирите, в които участва Капабланка.

Бивш шампион

След като Капабланка губи титлата, той печели редица силни турнири, като се надява по този начин Алехин да му даде реванш, но това не се случва. През 1931 Капабланка побеждава бъдещия световен шампион Макс Еве след 2 победи, 0 загуби и 8 ремита. След това се отказва от големия шахмат и играе само в Манхатънския шахматен клуб. Ройбен Файн си спомня, че в този период е можел да играе почти наравно с Алехин на блиц шах, но Капабланка го е побеждавал „безмилостно“ малкото пъти, когато са играли.

През 1934 се завръща в големия шахмат. Започва връзка с Олга Чагодаева, за която се жени през 1938, и тя става неговото вдъхновение. През 1935 Алехин губи титлата от Еве поради проблеми с алкохола. У Капабланка отново има надежда, че може да си възвърне титлата, и печели в Москва през 1936, като зад него са Ботвиник и Ласкер. Поделя си първото място с Ботвиник в Нотингам през 1936, като след тях остават Еве, Ласкер и Алехин, както и водещите млади играчи. Там Капабланка играе за първи път срещу Алехин и не пропуска да си отмъсти за загубата като го побеждава.

През 1937 Еве, за разлика от Алехин, изпълнява задължението си и позволява на Алехин да се реваншира. Алехин прекратява пиенето, подготвя се добре и лесно печели титлата. Така надеждите на Капабланка да си върне титлата се изпаряват, а Алехин повече не играе в мачове за световната титла до смъртта си през 1946. Абсолютната власт над титлата от световния шампион е една от основните причини ФИДЕ да поеме контрола над нея. Световната федерация решава, че на най-добрият претендент трябва да му бъде предоставена възможността да атакува титлата.

Здравето на Капабланка се влошава. Има лек пристъп по време на турнира в Амстердам през 1938 и завършва на 7-мо място от 8 възможни — неговото най-лошо представяне. Но дори в този труден момент Капабланка съумява да запише шедьоври в историята на шаха. На олимпиадата по шахмат в Буенос Айрес през 1939 той има най-добър резултат за отбора на Куба, като оставя зад себе си Алехин и Паул Керес.

На 7 март 1942, докато наблюдава игра на кегли в Манхатънския шахматен клуб, Капабланка припада. Откаран е в болницата „Mount Sinai“, където умира на следващия ден, на 53-годишна възраст. По ирония на съдбата в същата болница една година по-рано умира неговият съперник и друг велик шахматист Емануел Ласкер.

Източници


Шаблон:Шахматист-мъниче

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA