Лого: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м r2.5.2) (Робот Добавяне: cy, nap, ta, uk Промяна: eo, fa
Ред 12: Ред 12:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
[http://www.belladonna-bg.com/2011/01/logo-evolution.html Еволюцията в логата на някои от най-големите корпоративни фирми в света]

{{commons|Category:Logos}}
{{commons|Category:Logos}}
* [http://stefankanchev.com Стефан Кънчев - лога], stefankanchev.com


[[Категория:Символи]]
[[Категория:Символи]]

Версия от 19:29, 5 януари 2012

Тази статия е за символ. За езика за програмиране вижте Лого (език за програмиране).

Логото на Уикипедия - емблема и име

Логото (от гр. λογότυπος = логотипос) е графичен елемент или емблема, представящ по определен начин корпорация, сдружение, организация, продукт или дори отделна личност. Логата са или изцяло графични (символи или икони) или с придружаващ текст, интегриран като част от логото. Често в средствата за масова комуникация, думата лого се използва като синоним на понятията търговска марка или бранд (марка).

Лого дизайн

Лого дизайнът е важна област на приложение на графичния дизайн. Графичният дизайн на логото е част от продукта, марката или организацията, чрез която се предават определени стойности, които трябва да бъдат ясно и правилно разбрани от потребителите.

Едни от най-известните и разпознаваеми лога в световен мащаб са тези на IBM, Coca Cola, Apple, FedEx, Adidas, Nike. В България едно от най-разпознаваемите лога последните десетилетия е това на бензиностанциите "Петрол".

Лого дизайнери

Един български лого дизайнер, който получава световно признание, е покойният Стефан Кънчев. Той е автор на десетки лога (ЦУМ, Родопа, БНТ, Балкан, Мусала и др.), част от които са избрани в международни каталози с образци от цял свят още през седемдесетте години на двадесети век. Неговото творчество може да се види и днес в годишните каталози на Съюза на българските художници.

Външни препратки