Беневенто: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: vi:Benevento
Редакция без резюме
Ред 78: Ред 78:


За покровител на града е смятан [[Сан Бартоломео]], чийто празник се отбелязва всяка година на [[24 август]].
За покровител на града е смятан [[Сан Бартоломео]], чийто празник се отбелязва всяка година на [[24 август]].
Тук около 657 година се заселват българите на кан Алцек (Алцеко).Крал Гримуалд ги изпраща при сина си Ромуалд в Беневент, където той им определя места за поселение, а именно: Sepinum,Bovianum et Iserniam и по други градове в неговата територия. ( По сведения на летописеца ПАВЕЛ ДЯКОН)

== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.comune.benevento.it Официален сайт]
* [http://www.comune.benevento.it Официален сайт]

Версия от 16:37, 7 януари 2012

Шаблон:НМ

Беневенто (на италиански Benevento, на латински Beneventum, Беневентум) е град в Южна Италия, административен център на провинция Беневенто. Намира се в региона Кампания, на ок. 50 km североизточно от Неапол. Има население 62 940 души (2007).

Разположен е в хълмиста местност, на 130 m надм. в., при вливането на реките Калоре Ирпино (известна още като Беневентано) и Сабато. В Античността е самнитски град, но в началото на 3 век пр.н.е. е завладян трайно от Рим след поредица от сражения, станали известни като Самнитски войни. През 268 г. пр.н.е. е установена римска колония с латинско гражданство. Беневентум е бил свързан с Рим и Брундизий чрез Виа Апия и Виа Траяна.

За покровител на града е смятан Сан Бартоломео, чийто празник се отбелязва всяка година на 24 август. Тук около 657 година се заселват българите на кан Алцек (Алцеко).Крал Гримуалд ги изпраща при сина си Ромуалд в Беневент, където той им определя места за поселение, а именно: Sepinum,Bovianum et Iserniam и по други градове в неговата територия. ( По сведения на летописеца ПАВЕЛ ДЯКОН)

Външни препратки

Шаблон:География-мъниче Шаблон:Италия-мъниче