Кортен: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ipgid68 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ipgid68 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 18: Ред 18:
Кортен се намира на 6 км от общинския център Нова Загора, около 40 до областния център Сливен и също 40 до големия град [[Стара Загора]]. Движейки се по [[магистрала "Тракия"]] разстоянието от Кортен до [[София]] е малко над 300 км. Също така Кортен се намира на 150 км от Бургас.
Кортен се намира на 6 км от общинския център Нова Загора, около 40 до областния център Сливен и също 40 до големия град [[Стара Загора]]. Движейки се по [[магистрала "Тракия"]] разстоянието от Кортен до [[София]] е малко над 300 км. Също така Кортен се намира на 150 км от Бургас.
Кортен се намира в северната част на [[Горнотракийската низина]], в подножието на [[Средна гора]]. В близост до Кортен се намират в язовира - "Пчелина", който е само за стопанска цел, и "Щоките".
Кортен се намира в северната част на [[Горнотракийската низина]], в подножието на [[Средна гора]]. В близост до Кортен се намират в язовира - "Пчелина", който е само за стопанска цел, и "Щоките".

с.Коретен е известно като традиционно лозаро-винарско селище. Климатичните и почвени характеристики на района са изключително благоприятни за развитието на лозарството, което е един традиционен поминък на населението. Винарна "КОРТЕН" е един от най-големите производители на висококачествени бели и черни вина, ракии и други алкохолни напитки на територията на община Нова Загора.
От началото на 2008 година започна създаването на нови лозови насаждения и строеж на "Шато - Кортен", инвеститор, на което е фирма "Овъргаз Инк." АД- гр. София.
Село Кортен е известно и с производството на млечни продукти от краве и овче мляко. Основни производители са:
- "Минчеви" ООД с. Кортен - производство на млечни продукти, отглеждане на крави, телета и обработка на земеделска земя.
- ЕТ "Диана МИ" с. Кортен - млекопроизводство, отглеждане на крави, телета и обработка на земеделска земя.


== История ==
== История ==

Версия от 20:02, 12 януари 2012

Тази статия е за селото в България. За селото в Молдова вижте Кортен (Молдова).

Кортен
Общи данни
Население1580 души[1] (15 март 2024 г.)
30,4 души/km²
Землище52,006 km²
Надм. височина193 m
Пощ. код8930
Тел. код04522
МПС кодСН
ЕКАТТЕ38683
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСливен
Община
   кмет
Нова Загора
Галя Захариева
(ГЕРБ; 2023)
Кметство
   кмет
Кортен
Минчо Атанасов
(ГЕРБ)

Ко̀ртен е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

Село Кортен се намира на 6 км северно от Нова Загора. Известно е като традиционно лозаро-винарско селище. В момента се произвежда основно различни сортове лози (посадъчен материал) с „американска подложка“. Във винарна „КОРТЕН“ се правят червени и бели вина. Местните жители са гостоприемни, особено по празници като Великден, Трифон Зарезан и др. Съществуват две читалища - читалище „Светлина“ и читалище „Светлина 2000“ [2], които активно се занимават с културно-масова дейност. На всеки две години има неколкодневен фестивал на любителския театър, в който участват театрални групи от различни краища на страната. Ежегодно се провежда Национален преглед на любителските многогласни хорове и групи за народно пеене.

География

Кортен се намира на 6 км от общинския център Нова Загора, около 40 до областния център Сливен и също 40 до големия град Стара Загора. Движейки се по магистрала "Тракия" разстоянието от Кортен до София е малко над 300 км. Също така Кортен се намира на 150 км от Бургас. Кортен се намира в северната част на Горнотракийската низина, в подножието на Средна гора. В близост до Кортен се намират в язовира - "Пчелина", който е само за стопанска цел, и "Щоките".


История

Кортен е създадено още по време на Римската империя. Предполага се, че старото име на Кортен е "Кохортис".

Обществени институции

В селото има църква още от преди Освобождението, затова тя е вкопана в земята. нейното име е "Св. Николай Чудотворец". Тя е типична възрожденска църква, до входа са изобразени ктиторите, които са отделили средства за построяването ѝ. В Кортен има читалище за близо 200 души

Културни и природни забележителности

Кортен е едно от малкото места, където може да се види истински самолет МИГ 21. Заради храбростта на кортенския летец-изпитател Петър Банков, селото беше удостоено с честта да притежава бойна машина, която е летяла и бранела небето на България. Той може да бъде видян точно в центъра, където специално за откриването бяха направени реформи от съвестни жители, които събраха пари, за да може всеки преминал от там да разбере за смелите хора, които са живели, живеят и ще живеят там.

Редовни събития

Традиционен кортенски празник е Трифон Зарезан - 14 февруари, също така съвпадащ с католическия празник Св. Валентин. На 14 февруари в с. Кортен задължително се прави празничен концерт в читалищната сграда, обикновено включващ фолклорни песни и танци. След края на концерта масово се посещават близките лозя и символично се зарязват.

Други

В с. Кортен и околията съществува много интересен обичай, който се прави на християнския празник Сирни Заговезни. Това е хвърлянето на бутурници, запалени от много голям огън, наричан куралийница. Бутурниците са вид издялани от дърво стрели - обикновено се правят от дрян. Имат прикачени на тях крила, които се наричат „уши“, с които бутурницата лети и се върти около оста си, поради специфичната им извивка. Предната част на бутурницата е издялана под формата на конус или пирамида - тя представлява върха ѝ. В основата му се прави неголям отвор. На този отвор се нанизва бутурницата на гъвкава сурова пръчка с леко заострен връх. Самото хвърляне представлява запалването на ушите на бутурницата, вече нанизана на пръчката, и силно замятане настрани или нагоре, като пръчката рязко се спира в протегнатата напред ръка на хвърлящия, или в по дебела и тежка пръчка. Резултатът е „излитането“ на бутурницата в небето с въртеливо движение, от което наблюдателя вижда ясно очертано огнено кръгче от въртящите се запалени уши. Има поверие, че в каквато посока излети първата бутурница оттам ще бъде бъдещата изгора на човека, който я хвърля - разбира се това се отнася за млади неженени момчета и младежи. За здраве се хвърлят всички бутурници, като всяка се „нарича“ на някой от семейството, за приятели и дори за животни. Обичайно е, по време на хвърлянето на бутурниците, да се пие домашно вино, обикновено направо от нечия кана, услужливо подадена от някой от хвърлящите. След приключването на гореописания ритуал, всички се прибират по домовете и продължават с традиционната за този празник вечеря, включваща пита, бяла халва, завързана на връв, и пр.

Родени в Кортен

Коста Колев ( 1921 -2010г.) композитор, изпълнител, диригент, аранжьор Завършва БДК (дн. ДМА “П. Владигеров”) (1962). Учи музикална педагогика, дирижиране и композиция при проф. Г. Димитров и проф. П. Хаджиев. От 1941 изпълнява народна музика на акордеон. Утвърждава се като един от най-добрите изпълнители-акордеонисти на българска народна музика. Работи като диригент на малък оркестър за народна музика (от 1949) и диригент на хора и оркестъра от народни инструменти към АНПТ на БНР (от 1951). Автор е на: песни за народен хор и оркестър; пиеси за соло инструмент или пеене с оркестър или ансамбъл; музика към танцови постановки; сюити от народни мелодии и др. Нотира, хармонизира и обработва няколко хиляди народни песни и хора за репертоара на ансамблите за народна музика. Има записи в БНР, БНТ, грамофонни плочи, в сборни дискове на “Мистерията на българските гласове”, Варненския, Русенския и Търновския ансамбъл и др.

Външни препратки

Източници