Никола Пашич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 36: Ред 36:
Като ръководител на ''радикалната партия'', той е натоварван многократно да съставя [[правителство|кабинет]]а на [[Сърбия]] под свое председателство. Пашич оглавява сръбското правителство през най-съдбоностните за Сърбия години - на [[Балканска война|Балканската]] и [[Първа световна война|Първата световна война]].
Като ръководител на ''радикалната партия'', той е натоварван многократно да съставя [[правителство|кабинет]]а на [[Сърбия]] под свое председателство. Пашич оглавява сръбското правителство през най-съдбоностните за Сърбия години - на [[Балканска война|Балканската]] и [[Първа световна война|Първата световна война]].


Никола Пашич се проявява, като извънредно ловък и далновиден [[политик]]. Той е известен с [[Русия|проруската]] си политика преди и по време на [[Първа световна война|Първата световна война]]. Изиграва основна роля в създаването на [[Кралство на сърби, хървати и словенци|Кралството на сърби, хървати и словенци]] (по-късно [[Югославия|Югославия]]).Съвременник е на [[Елефтериос Венизелос][[Гърция]] и [[Йон Братиану]] [[Румъния]]
Никола Пашич се проявява, като извънредно ловък и далновиден [[политик]]. Той е известен с [[Русия|проруската]] си политика преди и по време на [[Първа световна война|Първата световна война]]. Изиграва основна роля в създаването на [[Кралство на сърби, хървати и словенци|Кралството на сърби, хървати и словенци]] (по-късно [[Югославия|Югославия]]).Съвременник е на [[Елефтериос Венизелос]][[Гърция]] и [[Йон Братиану]] [[Румъния]]
Неговото име носи един от централните площади в [[Белград]].
Неговото име носи един от централните площади в [[Белград]].



Версия от 12:37, 20 януари 2012

Никола Пашич
Никола П. Пашић
сръбски политик

Роден
Починал
ПогребанБелград, Сърбия

РелигияСръбска православна църква
Учил вШвейцарски федерален технологичен институт в Цюрих
Белградски университет
ПартияНародна радикална партия
Семейство
Деца3
Подпис
Никола Пашич в Общомедия

Никола Пашич (на сръбски Никола Пашић) е сръбски политик от български произход, на няколко пъти министър-председател на Кралство Сърбия (1891-1892, 1904-1905, 1906-1908, 1909-1911, 1912-1918), както и министър-председател на Кралството на сърби, хървати и словенци (1918, 1921-1924, 1924-1926).

Никола Пашич е един от създателите на Югославия, и многократно неин министър-председател.

Произход

Родителите му са българи от Видин (майка му) и Габрово (баща му)- цинцари. Според други сведения рождените му родители са преселници от село Голям извор, Тетевенско. [1][източник?] Баща му умира и майка му се жени повторно за сърбин, хлебар, ойто го осиновява и му дава името си (г-н Пашич).

Биография

Първоначално Никола Пашич се проявява (през 1870 г.), като виден оратор на младата радикална партия.

На изборите на 7 септември 1883 г., партията печели мнозинство и се сблъсква с крал Милан, обявил се строго срещу нея.

След Тимошката буна (от 1883 г.) бяга с неколцина от своите привърженици във Видин (Княжество България), като се укрива известен период от режима на крал Милан. Като водач на въстанието получава смъртна присъда, но след абдикацията на крал Милан (1889) е амнистиран.

За шестгодишен период (1883 - 1889), със съдействието на българските власти (в лицето на тогавашния министър на вътрешните работи Константин Стоилов) пребивава в София, препитавайки се като строителен предприемач. Тук той постъпва за малко на работа в Министерство на вътрешните работи.

Занимава се основно с частна практика, като инженер-строител. По негов план, и под негово ръководство, трябвало да се издигне в София сградата на Софийския градски дом, чийто основи полага. Върху мястото на този непостроен дом, днес се намира Българска народна банка.

Политика

Никола Пашич е млад и амбициозен политик, имащ желание да играе голяма роля в българската политика. В София той се сблъсква със също така амбициозни политически водачи, и се вижда принуден да напусне България, още повече, че дадената амнистия му позволява да се повърне отново в Сърбия, където бива посрещнат като мъченик.

Качеството му на съосновател (със Светозар Маркович), както ѝ на по-сетнешен водач на най-влиятелната партия в историята на Сърбия - Народната радикална партия, му предоставят възможност, кариерата му от това време насетне (1889) да върви по възходяща политическа и обществена линия. В 1905 година по негова инициатива се създава Сърбомакедонският комитет.[2]

Като ръководител на радикалната партия, той е натоварван многократно да съставя кабинета на Сърбия под свое председателство. Пашич оглавява сръбското правителство през най-съдбоностните за Сърбия години - на Балканската и Първата световна война.

Никола Пашич се проявява, като извънредно ловък и далновиден политик. Той е известен с проруската си политика преди и по време на Първата световна война. Изиграва основна роля в създаването на Кралството на сърби, хървати и словенци (по-късно Югославия).Съвременник е на Елефтериос ВенизелосГърция и Йон Братиану Румъния Неговото име носи един от централните площади в Белград.

Вижте също

Бележки

  1. Чилингиров, Стилиян. Какво е дал българинът на другите народи. 1938, 1939, 1941, 1991, 2006.
  2. Куманов, Милен. Македония. Кратък исторически справочник, София, 1993, стр. 248.

Шаблон:Политик-мъниче