Стандартно състояние: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+МЕП
Ред 6: Ред 6:
<references/>
<references/>


[[Категория:Химични свойства]]


[[en:Standard state]]
[[en:Standard state]]

Версия от 13:00, 22 януари 2012

Стандартно състояние в химията, на даден материал (чисто вещество, смес или разтвор) е отправна точка, използвана за изчисляване на свойствата му при различни условия. По принцип, изборът на стандарт е произволно, макар и Международния съюз за чиста и приложна химия (IUPAC) да препоръчва конвенционален набор от стандарти за използване. [1] IUPAC препоръчва използването на стандартно налягане 1 бар (100 килопаскала). Строго погледнато, температурата не е част от определението на стандартно състояние. Въпреки това, повечето маси на термодинамичните количества са определени за температура, най-често 298,15 K (точно 25 °C) или, малко по-рядко, 273,15 K (точно 0 ° C). Стандартното състояние не трябва да се бърка със стандартна температура и налягане за газове,[1] нито със стандартните разтвори, използвани в аналитичната химия.[1]

За даден материал или вещество, стандартното състояние е референтно състояние за термодинамичните свойства на материала като енталпия, ентропия, свободна енергия на Гибс, както и за много други стандарти параметри. Стандартната промяна на енталпията на формация за един елемент в стандартния си вид е равна на нула, и позволява широк диапазон на други количества термодинамични параметри да бъдат изчислени. Стандартно състояние на дадено вещество не е задължително да съществуват в природата: на пример, възможно е да се изчисли стойности за пара при 25 ° C и 1 бар, макар пара да не съществува като газ при тези условия. Предимството на тази практика е, че таблиците на термодинамичните свойства, приготвени по този начин са последователни.

Източници

  1. а б в IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book") (1997). Online corrected version: (2006–) "standard state".