Атина (богиня): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: an:Atena
EmausBot (беседа | приноси)
м Robot: pt:Atena is a featured article
Ред 66: Ред 66:


{{Link FA|sl}}
{{Link FA|sl}}
{{Link FA|pt}}


[[af:Athena]]
[[af:Athena]]

Версия от 13:15, 23 януари 2012

Вижте пояснителната страница за други значения на Атина.

Атина

Атина в древногръцката митология е богинята на мъдростта и войната. Дъщеря е на Зевс и Метида, но не Метида родила детето. Зевс се страхувал, че съпругата му може да роди син, който да вземе властта на Олимп и погълнал бременната си жена. Метида обаче родила дъщеря и почнала да кове в стомаха му шлем за нея. Зевс получил силно главоболие и повикал на помощ Хефест, който да разцепи главата му, за да го оттърве от болката. Оттам излиза Атина с целия си блясък и с нов лъскав шлем. Родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня и Гръмовержецът често се съветвал с нея.

Според Херодот, Атина била дъщеря на бог Посейдон от нимфата Тритонида. Тази версия е по-древна от първата, тъй като е свързана с предшественика на Зевс- Посейдон. Името на Атина се среща под формата на А-та-на в микенски текстове от 2000 г. пр.Хр.

Епитетът Палада идва според някои легенди от победата ѝ над гиганта Палант.

Атина е една от главните фигури в древногръцката митология и по своята значимост е равна на Зевс, а в периода на матриахата в митологията, даже го превъзхожда.

Заедно с ролята си на богиня на войната, тя се явява и девица и защитничка на целомъдрието. Нейни символи сред животните са: змията, олицетворяваща мъдростта и совата. В храма на Атина в Атина, се разказва, че на Херодот е имало огромна змия, пазителка на храма. Сова и змия са охранявали в двореца на Минотавъра на о.Крит. Сред артрубутите на Атина е неотменно и щита й, украсен с главата на горгоната Медуза, за която се счита, че има магическо действие и плаши и богове и хора.

Има мит, според който Атина и Посейдон спорили за това кой от тях да бъде покровител на един полис. Накрая решили градът да бъде на този, който му направи най-добър подарък. Посейдон подарил извор, но водата била солена като морската и не ставала за пиене. Атина подарила маслиново дръвче, на което може да се ядат плодовете, да се прави зехтин и да се използва за дървесина. Така Атина спечелила правото да е покровителка на града и в нейна чест хората кръстили града Атина. В древноримската митология Атина се отъждествява с Минерва.

Най-известните митове, свързани с богинята Атина са:

Прозвища

Атина, както повечето богове от гръцкия пантеон, имала много имена. Обикновено те са били свързани с някое особено характерно качество на богинята. (Интересното е, че не е било желателно същият епитет да се използва за да се опише смъртен - хората са се страхували от гнева на боговете.) Атина Палада е може би най-известното прозвище, малко се знае обаче, че Партенона е наречен така именно на Атина с епитет Партена - девственица. Афродита Анадиомена познават всички, само че като "Родена от вълните", Артемида Тавропола пък е повелителка на бикове.

Най-популярните прозвища на Атина са:

Агелейа ("плячконосна")

Атритония ("неукротима")

Булея (от Буле - "съветница")

Главкопис ("светлоока", "совоока")

Ергания ("сръчна")

Лаосооса ("запалваща мъжете")

Партенос ("девственица")

Промахос ("бранителка")

Пронойа ("предвиждаща")

Полиухос, Полиада (Градодържителка, покровителка на героите, учените, творците, занятчиите и градовете)

Сотейра ("спасителка")

Фратрия (покровителка на фратриите)

Фтисимбротос ("човекоубийца")

Вижте също


Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA