Нагш-е Джахан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
к.
EmausBot (беседа | приноси)
м Robot: de:Meidān-e Emām is a good article
Ред 40: Ред 40:


{{Link GA|fa}}
{{Link GA|fa}}
{{Link GA|de}}


[[ar:ساحة نقش جهان]]
[[ar:ساحة نقش جهان]]

Версия от 22:15, 23 януари 2012

Шаблон:Световно културно наследство

Наш-е Джахан (Шаблон:Lang-fa), наричан още Имамски площад е площад в Исфахан, обект от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. До 1979 г. площадът носи назването Шахски площад (Шаблон:Lang-fa).

Площадът е разположен в историческата част на Исфахан, в района Холбахар. В южната част на площада е разположена Шахската джамия, в западната - дворецът Али Капу, в източната - Джамията на шейх Лотфолах и в северната - Големият базар. След Ислямската революция на площада се води петъчната молитва.

Площадът е дълъг 560 м в посока север-юг и 165 - в посока изток-запад. Съвременният облик на площада се оформил през 16 и 17 век, когато Исфахан бил столица на Сефевидски Иран. През 1589 г. шах Абас І Велики, който преместил столицата, започнал активно строителство.

Площадът бил подробно описан от пътешественика Адам Олеарий през 1637 г.

В някои периоди от историята, площадът е бил използван като терен за игра на поло, непосредствено под шахския дворец. Изображения на сцени от играта могат да се срещнат в някои творения на иранската миниатюра. В днешно време площадът е основно търговски център, с базар и сувенирни щандове, а на самия площад е разположен фонтан.

Вижте също

Шаблон:Иран-мъниче Шаблон:Архитектура-мъниче

Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA