Консолидация (бизнес): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
микромъниче
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Консолидация''' (също консолидиране или обединяване) е акт на обединяване на няколко неща в едно. В [[бизнес]]а например, той често се отнася за сливания и поглъщания на голям брой малки [[фирма|фирми]] в една много по-голяма. В контекста на финансово-счетоводната консолидация се отнася до обобщаването на финансовите отчети на една група от дружества като консолидирани финансови отчети. В [[данък|данъчното]] облагане терминът консолидация се отнася до третирането на група от дружества или лица като едно лице за данъчните цели. Когато се отнася до заеми, консолидацията се проявява в превръщането на текущи краткосрочни държавни заеми в дългосрочни заеми или обединяване на няколко стари държавни заема в един чрез отпускане на нов дългосрочен [[заем]].
{{микромъниче|21:44, 15 януари 2012 (UTC)}}

консолидация -
{{финанси-мъниче}}
1)затвърдяване, заздравяване, обединение;
[[Категория:Финанси]]
2)превръщане на текущи краткосрочни държавни заеми в дългосрочни заеми или обединяване на няколко стари държавни заема в един чрез отпускане на нов дългосрочен заем. .

[[de:Konsolidierung]]
[[en:Consolidation (business)]]
[[es:Consolidación de estados financieros]]
[[fr:Consolidation comptable]]
[[pl:Konsolidacja (ekonomia)]]
[[sv:Konsolidering (ekonomi)]]

Версия от 15:48, 26 януари 2012

Консолидация (също консолидиране или обединяване) е акт на обединяване на няколко неща в едно. В бизнеса например, той често се отнася за сливания и поглъщания на голям брой малки фирми в една много по-голяма. В контекста на финансово-счетоводната консолидация се отнася до обобщаването на финансовите отчети на една група от дружества като консолидирани финансови отчети. В данъчното облагане терминът консолидация се отнася до третирането на група от дружества или лица като едно лице за данъчните цели. Когато се отнася до заеми, консолидацията се проявява в превръщането на текущи краткосрочни държавни заеми в дългосрочни заеми или обединяване на няколко стари държавни заема в един чрез отпускане на нов дългосрочен заем.

Шаблон:Финанси-мъниче