Молибден: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Robot: es:Molibdeno is a good article
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ka:მოლიბდენი
Ред 128: Ред 128:
[[jbo:mlibdena]]
[[jbo:mlibdena]]
[[jv:Molibden]]
[[jv:Molibden]]
[[ka:მოლიბდენი]]
[[kk:Молибден]]
[[kk:Молибден]]
[[kn:ಮಾಲಿಬ್ಡಿನಮ್]]
[[kn:ಮಾಲಿಬ್ಡಿನಮ್]]

Версия от 14:07, 27 януари 2012

Молибден
Молибден
Молибден
Спектрални линии на молибден
Спектрални линии на молибден
НиобийМолибденТехнеций
Криптон

Mo

Волфрам
Периодична система
Общи данни
Име, символ, ZМолибден, Mo, 42
Група, период, блокVIB5d
Химическа серияПреходен метал
CAS номер7439-98-7
Свойства на атома
Атомна маса95,94 u
Физични свойства
Агрегатно състояниеТвърдо
Кристална структуракубична, обемно центрирана; α-Fe, а=0,314 nm.
Плътност10280 kg/m3
Температура на топене2890 K (2617 °C)
Температура на кипене5830 K (5557 °C)
Моларен обем9.4 m3/mol
Топлопроводимост138 W/(m·K)








Молибденът (Mo (Molybdenum) е сребристо-бял, много твърд, но е по-мек и ковък от волфрама, открит през 1778 година. Той е с шеста по-големина температура на топене и само волфрамът и танталът от по-често срещаните метали имат по-големи температури на топене от него. Молибденът бавно се разяжда от киселини. Той е много ценен в сплави, тъй като допринася за твърдостта и здравината на калената стомана. Така също качва и температурата на топене на стоманата ако се използва като легираща добавка. През Първата световна война немското оръдие, наречено "Дебелата Берта", съдържа молибден, който го правил по-здраво и издръжливо по време на стрелба. Молибденът се окислява при повишени температури.

Приложение

От скоро той се използва като електрод в електрически загряти остъклени фурни. Основно приложение на молибдена е за легиране на стомани и за торове. Молибденът има незаменима роля (микроелемент), наред с магнезия в растителният свят, въпреки че е канцерогенен и отровен метал. Нитрогеназата е комплекс от ферменти (ензими), които се произвеждат от някои бактерии, усвояващи атмосферният азот (кръговрат на азота). Тези бактерии са незаменима част от хумуса и на практика са в симбиоза с растенията. Нитрогеназата е катализатор в основната реакция:

N2 + 6H + energy → 2NH3

Молибденът влиза в състава и на растителните ензими (ферменти) с аналогична роля - усвояване на азота. Според европейските директиви, пречиствателните станции за отпадъчни води, следва да изхвърлят вода с конценрация на тежки метали (всеки поотделно) не повече от от 0,05 mg/L. За в бъдеще все повече ще се внедряват технологии, които с помощта на йоноомбемници ще извличат ценните метали от отпадъчните води и те няма да бъдат изхвърляни в реките и моретата, където нарушават екологичното равновесие. Металът има приложения при атомната енергетика за ракети и самолетни части, както и в други области, където се изискват труднотопими киселино и корозионно устойчиви сплави, стомани с повишена твърдост и износоустойчивост. Важно приложени на молибдена е за сплавта Молибденов Телурит - незаменима за електроди в литиево-йонни батерии с повишен живот и енергоемкост, който е и полупроводник. Той е важен катализатор при рафинирането на петрол. Намерил е също приложение като влакно в елетронни и елетрически уреди. Има и много важна следа в храненето на растенията. Молибденовия дисулфид се ползва като смазка, особено при високи температури, при които маслата се разлагат. В момента употребата на молибденова смазка MoS2 (молибденов дисулфид) се ограничава до специфични приложения, защото продукта на окисление на смазката е МоО2 (молибденов двуокис) и сяра, които са високо корозивни елементи при досег с вода или атмосферен въздух.

Добив

В световен мащаб, нуждите от молибден непрекъснато растат и добива му се увличава, въпреки трудното му производство. Най-големи производители на молибден са САЩ и Китай, следвани от Чили. Съответно 61 х.т и 59 х.т. годишно, а дялът на Чили е 45 х.т, Перу - 17 х.т и Канада с около 12 х.т. В постсъветското пространство износители са Армения - около 4 х.т и Русия 3.5 х.т. Неотдавна Китай, който има най-големи запаси в света от молибденови минерали обяви, че спира износа на молибден, наред с двайсетина други метали за което ЕС и Съединени американски щати, в рамките на Световната търговска организация възразяват остро и настояват за санкции. Текущата цена на едро на стоковата борса за чист молибден е около 30$ за килограм, цена с около 60% по-ниска спрямо тази от 2006 - 2007 г. Молибденът не се среща в свободно състояние. Съдържание в земната кора е 3.10^-4 % по маса. Известни са около 20 минерала, съдържащи молибден, от които и се добива.

Източници

еко.com

Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA