Енрике Гранадос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: la:Henricus Granados
м r2.7.1) (Робот Промяна: de:Enrique Granados y Campiña
Ред 28: Ред 28:
[[ca:Enric Granados i Campiña]]
[[ca:Enric Granados i Campiña]]
[[da:Enrique Granados]]
[[da:Enrique Granados]]
[[de:Enric Granados i Campiña]]
[[de:Enrique Granados y Campiña]]
[[en:Enrique Granados]]
[[en:Enrique Granados]]
[[eo:Enrique Granados]]
[[eo:Enrique Granados]]

Версия от 03:17, 31 януари 2012

Енрике Гранадос
испански композитор и пианист

Роден
Починал
Активен периодот 1889 г.
Семейство

Уебсайт
Енрике Гранадос в Общомедия

Енрике Гранадос и Кампиня (Шаблон:Lang-es) е испански композитор и пианист, виден представител на музикалния национализъм.

Роден е в Лейда, баща му е капитан от армията. Учи пиано в Барселона, а по-късно заминава за Париж където взима частни уроци при Шарл-Уилфрид дьо Берио, преподавател в Парижката консерватория. Завръща се в Барселона през 1889 година, а през 1890-те идва първият му успех със сарсуелата (испански оперен жанр с популярни мотиви) Мария дел Кармен, която привлича вниманието на крал Алфонсо XIII. През 1911 година за пръв път се изпълняват неговите Гойески — музикални пиеси по картини на Гоя. Големият успех на това произведение довежда до написването на опера на същата тематика, поставена в началото на 1916 година в Ню Йорк и приета много добре от публиката.

На връщане от САЩ Енрике Гранадос остава за кратко в Англия, където изпуска кораба обратно за Испания. Това го принуждава да вземе ферибот до Франция, който бива атакуван с торпедо от немска подводница в Ламанша. В паниката той се качва на спасителна лодка, но вижда жена си във водата и скача от лодката в опит да я спаси. Той обаче не може да плува и малко след това се удавя. По ирония на съдбата корабът остава разцепен на две от торпедото, и предната част (където е била каютата му) остава непокътната и е изтеглена на буксир до брега заедно с 80 пътници на борда. Гранадос оставя шест деца — Едуард (музикант), Солита, Енрик (шампион по плуване), Виктор, Наталия и Франсеск.

Творчеството му е забележително и повлиява на други испански композитори, като Мануел де Файя и Пабло Касалс.

Шаблон:Музикант-мъниче