Ободрити: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: sh:Bodrići
Редакция без резюме
Ред 5: Ред 5:
По време на управлението на хан [[Омуртаг]] ([[815]]–[[831|31]] г.) племе със същото име обитава левия бряг на [[Дунав]] — около долното течение на река [[Тиса]].
По време на управлението на хан [[Омуртаг]] ([[815]]–[[831|31]] г.) племе със същото име обитава левия бряг на [[Дунав]] — около долното течение на река [[Тиса]].


Абодритите са присъединени към българската държава след разгрома на [[Аварски хаганат|Аварския хаганат]]. През [[818]] или [[822]] г. те се отделят от България и се присъединяват към [[Франкска империя|Франкската империя]] на [[Луи Благочестиви]].
Абодритите са присъединени към българската държава след разгрома на [[Аварски хаганат|Аварския хаганат]]. През [[818]] или [[822]] г. те се отделят от България и се присъединяват към [[Франкска империя|Франкската империя]] на [[Луи Благочестиви]], но след това отново влизат в българските граници.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 12:03, 31 януари 2012

Ободритите, известни още като абодрити и бодрици (на немски  : Abodriten ; полски : Obodryci) са били западнославянски народ, близък на венедите, живял по южните брегове на Балтийско море (днес Североизточна Германия и Северозападна Полша) от началото на новата ера до около 1500 г., когато се смесил с други народи.

През периода 8001200 г. ободритите водили войни с датските крале, които се стремели към надмощие в балтийския район. Ободритите били християнизирани от немски мисионери.

По време на управлението на хан Омуртаг (81531 г.) племе със същото име обитава левия бряг на Дунав — около долното течение на река Тиса.

Абодритите са присъединени към българската държава след разгрома на Аварския хаганат. През 818 или 822 г. те се отделят от България и се присъединяват към Франкската империя на Луи Благочестиви, но след това отново влизат в българските граници.

Вижте също