Болшой театър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Промяна: hy:Մեծ թատրոն
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: vep:Bol’šoi Teatr
Ред 78: Ред 78:
[[tr:Bolşoy Tiyatrosu]]
[[tr:Bolşoy Tiyatrosu]]
[[uk:Большой театр]]
[[uk:Большой театр]]
[[vep:Bol’šoi Teatr]]
[[vi:Nhà hát Bolshoi]]
[[vi:Nhà hát Bolshoi]]
[[zh:莫斯科大剧院]]
[[zh:莫斯科大剧院]]

Версия от 02:07, 3 февруари 2012

Болшой театър (2011)
Залата на Болшой театър

Болшо́й театър (Шаблон:Lang-ru) е най-големият в Русия и един от най-значителните в света театри за опера и балет. Разположен е в центъра на Москва.

История

За начало на историята на операта се смята март 1776 г., когато губернаторът на Москва княз П. В. Урусов получава разрешение от императрица Екатерина II за театрални представления. Князът започва строителството на театъра, наречен „Петровски“ по адреса му на улица „Петровка“. Сградата обаче изгаря още преди откриването на театъра и князът възлага строителството на английския предприемач Майкъл (Михаил) Медокс, който построява т.нар. „Болшой Петровски театър“.

Това здание просъществува 25 години, докато изгаря през 1805 г. Поредната нова сграда е построена от Й. И. Роси на Арбатския площад, но и тя, бидейки дървена, изгаря през 1812 г. по време на нашествието на Наполеон. През 1821 г. на първоначалното място пак започва строителство на сграда за театъра по проект на О. Бове и ректора на Петербургската академия А. Михайлов.

От лятото на 2005 г. основното (историческото) здание на театъра е затворено за реставрация. Спектаклите и репетициите се провеждат в новата сграда, намираща се до основната. Първоначално реконструкцията била предвидена да завърши на 1 ноември 2009 г., когато била насрочена премиерата на операта на Михаил ГлинкаРуслан и Людмила“. Реконструкцията е завършена през 2011 г. и театърът е официално открит на 28 октомври 2011 година.

Състав

Театърът включва:

  • балетна трупа,
  • оперна трупа,
  • оркестър,
  • сценично-духов оркестър.

Спектакли

"Есмералда"

Източници


Външни препратки

Шаблон:Театър-мъниче