Върджил Грисъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{ Космонавт
{{ Космонавт
|име = Върджил Грисъм
|име = Върджил Грисъм
|картинка = VirgilGrissom.NASA.ws.jpg
|картинка = Virgil I. (Gus) Grissom portrait.jpg
|ширина = 200px
|ширина = 200px
|заглавие =
|заглавие =

Версия от 21:28, 4 февруари 2012

Върджил Грисъм
американски астронавт
Информация
Роден3 април 1926
Митчъл, Индиана, САЩ
Починал27 януари 1967
Кейп Канаверал, Флорида, САЩ
Националностамериканец
Друга професиялетец-изпитател
Званиеподполковник
Престой в космоса5 часа 8 мин 8 секунди
СелекцияГрупа НАСА-1 (1959)
МисииМъркюри 4, Джемини 3, Аполо 1
Емблема на мисията
Върджил Грисъм в Общомедия


Върджил Айвън (Гюс) Грисъм (Шаблон:Lang-en) е бивш американски астронавт, летял в космоса два пъти. Извършил втория американски суборбитален полет и първия пилотиран полет по програмата "Джемини".

Биография

Грисъм е роден на 3 април 1926 г. в Митчъл, Индиана, САЩ. През 1944 г. завършва летателна школа и взема участие във Втората световна война. След войната завършва университета Пердю (Purdue University) в щата Индиана през 1950 г. където получава бакалавърска степен. После е изпратен в Южна Корея и взема участие в т. нар. Корейска война, през която извършва около 100 бойни полета. След това работи като летец-инструктор. През 1957 г. завършва училище за летци-изпитатели във Военно-въздушната база Едуардс (Edwards Air Force Base).

Астронавтска кариера

Програма "Меркурий"

Грисъм е сред 110-те най-добри пилоти на САЩ, поканени за участие в програмата "Меркурий" - първата американска програма за пилотирани космически полети.

На 9 април 1959 г. е избран за един от седемте в първата група астронавти на НАСА през септември 1962 година.

Грисъм и "Liberty Bell 7"

Върджил Грисъм е назначен за пилот на кораба "Либърти Бел 7" ("Камбана на свободата 7", Liberty Bell 7, "Меркурий 4"). Наречен е така заради формата си.

Своя суборбитален полет с кораба "Либърти Бел 7" (ракета-носител — "Редстоун" (Redstone)) Върджил Грисъм извършва на 21 юли 1961 г. По време на полета, когато настъпва безтегловността, Грисъм наблюдава в кабината на кораба летящи болтове и инструменти забравени от техниците. Спирането и спускането в атмосферата са съпроводени с претоварване от 10g. "Либърти Бел 7" се приводнява в Атлантическия океан.

След приводняването корабът "Либърти Бел 7" е захванат от спасителния хеликоптер. След като корабът е изваден от водата е трябвало да се активират пиропатроните, които отваряли изходния люк. Пиропатроните обаче се задействали по-рано и люкът се отваря, когато корабът е още във водата. Кабината на кораба бързо се пълни с вода и натежава прекалено много за възможностите на хеликоптера. Налага се да се среже въжето, на което висял кораба и той потъва. Върджил Грисъм успява да излезе от кораба и е взет на борда на втория спасителен хеликоптер.

През 1999 г. корабът "Либърти Бел 7" е открит и изваден от дъното на Атлантическия океан от дълбочина от около 6000 м.

Програма "Джемини"

След суборбиталния полет с "Либърти Бел 7" В. Грисъм започва подготовка за космически полети на новия американски кораб по програмата "Джемини". В първия екипаж, за първия пилотиран полет на двуместния космически кораб "Джемини 3" са назначени Алън Шепърд (командир на екипажа) и Томас Стафорд (пилот). Грисъм е назначен за дубльор на Шепърд, но след като Шепърд се разболява, Грисъм е назначен за командир на основния екипаж, а за пилот — Джон Йънг.

Върджил Грисъм нарича кораба "Джемини 3" — "Моли Браун". Това име е взето от популярния по това мюзикъл, поставен в Бродуей, "The Unsinkable Molly Brown" (Непотопяемата Моли Браун). Така Грисъм се опитва да се пребори с психологичната травма, получена след потъването на първия му кораб "Либърти Бел 7".

На 23 март 1965 г. корабът "Джемини 3" с двама астронавти на борда е изведен в околоземна орбита с ракетата-носител "Титан II". Това е първия пилотиран полет по програмата "Джемини". Основната задача на астронавтите е изпитание на самия кораб и системите му за управление.

"Джемини 3" извършва три обиколки около Земята и успешно се приводнява в Атлантическия океан. Продължителността на полета е 4 часа 52 минути и 31 секунди.

Заради грешка при изчисляване съпротивлението на въздуха при спирането в атмосферата корабът се приводнява на 84 км от разчетната точка.

В. Грисъм, заедно с Джон Йънг са дубльори на екипажа на "Джемини 6А".

Програма "Аполо"

Екипажът на "Аполо 1"

Грисъм продължава с космическата си подготовка и се включва в програмата "Аполо", която предвижда кацане на Луната. Екипажът загива на 27 януари 1967 г. в пожар при провеждане на тренировка.

Върджил Грисъм е погребан в Национално гробище Арлингтън. Има 4600 часа нальот на различни типове самолети, в това число 3500 часа на реактивни самолети.

Космически полети на Върджил Грисъм
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 21 юли 1961 "Мъркюри 4"
Пилот 15 минути 37 секунди
2 23 март 1965 "Джемини 3"
Командир 4 часа 52 минути 31 секунди
27 януари 1967 "Аполо 1"
Командир предстартов тест
Сумарно време в космоса — 5 часа 8 мин и 8 секунди

Награди

На 1 октомври 1978 год., Върджил Грисъм е награден ( посмъртно ) от Конгреса на САЩ с Космически медал на честта - най - високото гражданско отличие за изключителни заслуги в областта на аерокосмическите изследвания.


Външни препратки