Московски държавен институт по международни отношения: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
Ред 23: Ред 23:
[[ar:معهد موسكو الحكومي للعلاقات الدولية]]
[[ar:معهد موسكو الحكومي للعلاقات الدولية]]
[[az:Moskva Dövlət Beynəlxalq Münasibətlər İnstitutu]]
[[az:Moskva Dövlət Beynəlxalq Münasibətlər İnstitutu]]
[[be:Маскоўскі Дзяржаўны Інстытут Міжнародных Зносін]]
[[be:Маскоўскі дзяржаўны інстытут міжнародных адносін]]
[[be-x-old:Маскоўскі дзяржаўны інстытут міжнародных зносін]]
[[be-x-old:Маскоўскі дзяржаўны інстытут міжнародных зносін]]
[[cs:Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě]]
[[cs:Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě]]

Версия от 17:47, 5 февруари 2012

Московският държавен институт по международни отношения (университет) (Шаблон:Lang-ru), известен и като МГИМО e едно[1] от най-престижните висши училища на Русия.

Университетът е създаден през 1943 като Факултет по международни отношения на Московския държавен университет „Ломоносов“, а през 1944 се отделя в самостоятелно висше училище под името Московски държавен институт по международни отношения. Това е университетът с най-много изучавани езици в света - над 60.

Учебната структура включва 8 факултета и 4 института. Университетът разполага с богата библиотека, спортен комплекс с басейн, отделна конферентно-концертна зала, 3 общежития. МГИМО са завършили над 30 хил. випускници, включително повече от 4 хил. чужденци. В момента в него се обучават над 5 хил. души.

От 1951 там се обучават и български граждани, което е породено от острата нужда в България от повече квалифицирани кадри за международната сфера. Постепенно, и особено след откриването от началото на 1970-те на международни специалности в сегашния УНСС, се налага тенденцията в този университет да се изпращат българи предимно заради предлаганите специализации (по страни или области) и редки езици (не само европейски, но и много азиатски - като арабски, китайски, японски, и дори африкански - суахили).

Досега повече от 660 български граждани са завършили пълния 5-годишен курс на обучение със специалности предимно "Международни отношения", "Международни икономически отношения", "Международно право". В университета са подготвили и защитили дисертация над 50 доктори и доктори на науките от България, десетки българи успешно са завършили второ висше образование, новите 2-годишни магистърски програми, курсове за специализация.

Българските випускници на университета обикновено работят в международната сфера. Редица от тях достигат високо обществено положение с професионална кариера (например като посланици), дори в управлението на страната, постигайки с това изключително висок процент на видни личности измежду малобройната им група. Сред тях са: президент на републиката, двама министър-председатели, общо петима министри на външните работи, общо трима министри на търговията, министър на отбраната, министър на леката промишленост, редица заместник-министри, директори на правителствени агенции, банки, крупни фирми, много посланици, търговски представители на страната, университетски преподаватели и други. Поради високата им степен на подготовка, владеене на поне два чужди езика след 1989 все по-голяма част от тях са привличани на работа в бизнеса и в чужбина.

По междуправителствена спогодба между Русия и България МГИМО приема годишно по трима български граждани, които са освободени от учебна такса в размер на 7 - 10 хил. щ.дол. годишно и имат право на стипендия в размер на 600 рубли месечно. Конкурсът за тези 3 места се провежда от българското Министерство на образованието и науката.

Външни препратки