Потсдамска конференция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: eu:Potsdamgo Batzarra
м r2.7.1) (Робот Добавяне: be:Патсдамская канферэнцыя
Ред 25: Ред 25:
[[an:Conferencia de Potsdam]]
[[an:Conferencia de Potsdam]]
[[ar:مؤتمر بوتسدام]]
[[ar:مؤتمر بوتسدام]]
[[be:Патсдамская канферэнцыя]]
[[ca:Conferència de Potsdam]]
[[ca:Conferència de Potsdam]]
[[cs:Postupimská konference]]
[[cs:Postupimská konference]]

Версия от 11:31, 7 февруари 2012

Дворец Цецилиенхоф — мястото, на което се провежда Потсдамската конференция
Потсдамска конференция: Уинстън Чърчил, Хари Труман и Сталин (отляво надясно)

Потсдамската конференция се провежда в Потсдам, в двореца Цецилиенхоф от 17 юли до 2 август 1945 г. с участието на ръководителите на трите най-големи държави от антихитлеристката коалиция във Втората световна война с цел да се определят следващите стъпки по следвоенното устройство на Европа.

Това е третата и последна среща на голямата тройка от антихитлеристката коалиция. Първите две се състоят в края на 1943 г. в Техеран (Иран) и в началото на 1945 г. на Ялта (Съветски съюз).

В конференции участват главите на правителствата на три държави- президентът на САЩ Хари Труман (председателствал всички заседания), председателя на Съвета на Народните комисари на СССР и председател на Държавния комитет на отбраната на СССР Сталин и премиер-министъра на Великобритания Уинстън Чърчил (по време на конференцията претърпява поражение на парламентарните избори), и в Потсдам идва неговия приемник Клемент Атли).

Решения

Съюзниците провъзгласяват нейната денацификация, демилитаризация, демократизация, децентрализация и декартелизация. Провъзгласена е и целта да се съхрани единството на Германия.

По решение на Потсдамската конференция източните граници на Германия са пренесени на запад към линията Одер-Нейсе, което съкращава територията и с 25 % в сравнение с 1937. Територията на изток от новата граница се състои от Източна Прусия, Силезия, Западна Прусия, и две трети от Померания. Това основно са селскостопански райони,с изключение на Горна Силезия, която се явява втория по размер център на немската тежка промишленост. Голяма част от територията, откъсната от Германия, влиза в състава на Полша. В състава на Съветския съюз, заедно със столицата Кьонигсберг (която на следващата година е преименувана на Калининград) влиза и една трета от Източна Прусия, на чиято територия е създадена Кьонигсбергска (от март 1946 — Калининградска) област РСФСР. Неголяма част, включваща част от Куршская коса и град Клайпеда (Клайпедски или Мемелски край, т. н. "Мемелски сектор"), е предадена от ръководството на Съветския съюз през 1945 г. на Литовската ССР.

На Потсдамската конференция Сталин потвърждава, че не по-късно от три месеца след капитулацията на Германия, ще обяви война на Япония. Съюзниците подписват Потсдамската декларация, с която искат от Япония безусловна капитулация.

Външни препратки