Година: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 20: Ред 20:
}}</ref>, празнуват в някаква форма Нова година. Посрещането на новата година датира отпреди 4000 години, когато са се организирали празненства в древен [[Вавилон]]. Краят на предната година е на [[31 декември]], а началото на новата на [[1 януари]].
}}</ref>, празнуват в някаква форма Нова година. Посрещането на новата година датира отпреди 4000 години, когато са се организирали празненства в древен [[Вавилон]]. Краят на предната година е на [[31 декември]], а началото на новата на [[1 януари]].


ti si pe de ras
== Езикови особености ==
В [[български език|българския език]] се използва основно [[дума]]та '''година''', рядко и по-остарялата '''лето'''. От нея произлизат думи като [[столетие]].

Версия от 20:46, 14 февруари 2012

Календар

Година е орбиталният период на Земята движеща се около Слънцето. За наблюдател на Земята, това съответства на периода, необходим на Слънцето, за да завърши една обиколка през зодиака по протежение на еклиптиката. Съществуват различни видове години за различни видове нужди. В астрономията широко се използват сидерична и тропическа година. Сидеричната е единица за време, определена като 365,25636 дни (86400 секунди).[1], а тропическата е средният интервал от време между две последователни преминавания на Слънцето през пролетната равноденствена точка.

Поради факта, че параметрите на орбитата на Земята и ориентацията на оста на въртене спрямо еклиптиката бавно се променят с течение на времето, определенията за година се отличават едно от друго. Ситуацията се усложнява, ако определението се обвърже с денонощното въртене на Земята относно Слънцето (слънчев календар), или на взаимното положение на Слънцето и Луната спрямо Земята (лунно-слънчев календар). Тъй като периодът на въртене на Земята около Слънцето, средният период на осевото въртене на Земята спрямо Слънцето и периодите на въртене на Луната около Земята не се отнасят едни към други в точни пропорции, във всички съществуващи календари е необходимо да се въведат определени изменения (високосни дни, допълнителни месеци и т.н.), за поддържане на съизмеримост на единиците за измерване на времето, основани на природните астрономически цикли (година, лунен месец и слънчево денонощие).

ti si pederas

Нова година

Нова година в Копенхаген

Нова година е празник, при което в дадена култура се отбелязва края на една година и началото на следващата. Всички култури, използващи годишен календар[2], празнуват в някаква форма Нова година. Посрещането на новата година датира отпреди 4000 години, когато са се организирали празненства в древен Вавилон. Краят на предната година е на 31 декември, а началото на новата на 1 януари.

ti si pe de ras

  1. International Astronomical Union "SI units" accessed February 18, 2010. (See Table 5 and section 5.15.) Reprinted from George A. Wilkins & IAU Commission 5, "The IAU Style Manual (1989)" (PDF file) in IAU Transactions Vol. XXB
  2. Whitrow, Gerald James. What is Time?. Oxford, Oxford University Press, 2003. ISBN 0198607814. OCLC 265440481.