Бинкос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ibashalova (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Премахната редакция 4587643 на Ibashalova (б.)
Ред 24: Ред 24:


== История ==
== История ==
Преди [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-Турската война]] е било изцяло турско село, но след идването на руските войски, [[турци|турското]] население бяга към [[Турция]]. Земите, които те оставят, са купени от българи и селото става изцяло българско. На запад от селото се намира известната Сатма чешма, където през месец май [[1876]] г. са заловени и убити [[Стоил войвода]] и неговите [[четник|четници]]. От турски името бин-кос означава хиляда ореха. В селото има над 100 орехови дървета.
Преди [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-Турската война]] е било изцяло турско село, но след идването на руските войски, [[турци|турското]] население бяга към [[Турция]]. Земите, които те оставят, са купени от българи и селото става изцяло българско. На запад от селото се намира известната Сатма чешма, където през месец май [[1876]] г. са заловени и убити [[Стоил войвода]] и неговите [[четник|четници]]. От турски името бин-кос означава хиляда ореха. В селото има над 100 орехови дървета.На времето най-хубавите къщи са били на дядо Цонк. В наши дни най-хубавата къща е на чорбаджи Добри Дочев. Бинкос е известно с Воденицата, барата и системата от канали за независимо водонапояване.

== Религии ==
== Религии ==
[[Православие|Православно християнство]]
[[Православие|Православно християнство]]
Ред 41: Ред 42:


== Други ==
== Други ==
Преди години в селото е имало начлно училище и детска градина, известно е също, че е единственото село което си е разрушило читалището след прехода. Преди годи
Преди години в селото е имало начaлно училище и детска градина, известно е също, че е единственото село което си е разрушило читалището след прехода. Говори се, че в почти всеки двор има заровено имане от турско време.
<!-- === Кухня === -->
<!-- === Кухня === -->



Версия от 15:31, 16 февруари 2012

Бинкос
Общи данни
Население131 души[1] (15 март 2024 г.)
10,2 души/km²
Землище12,85 km²
Надм. височина193 m
Пощ. код8855
Тел. код04513
МПС кодСН
ЕКАТТЕ04114
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ; 2015)
Бинкос в Общомедия

Бинкос е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Входът на селото и мостът над Беленска река
Паметник на Стоил Войвода край с.Бинкос ( Сатма чешма)
Бент на р.Тунджа край с.Бинкос

География

Село Бинкос е разположено в източна Стара планина, на брега на Беленска река, приток на река Тунджа.Намира се на крьстопьт свьрзващ Сливен с Твьрдица и Сливен с Нова Загора.

История

Преди Руско-Турската война е било изцяло турско село, но след идването на руските войски, турското население бяга към Турция. Земите, които те оставят, са купени от българи и селото става изцяло българско. На запад от селото се намира известната Сатма чешма, където през месец май 1876 г. са заловени и убити Стоил войвода и неговите четници. От турски името бин-кос означава хиляда ореха. В селото има над 100 орехови дървета.На времето най-хубавите къщи са били на дядо Цонк. В наши дни най-хубавата къща е на чорбаджи Добри Дочев. Бинкос е известно с Воденицата, барата и системата от канали за независимо водонапояване.

Религии

Православно християнство

Етнически състав

В селото живеят предимно българи, но в последните години се заселвамнт роми.

Културни и природни забележителности

Интересни исторически забележителности са Воденицата и Барата. Коритото на река Тунджа около селото е подходящо за туризъм и риболов. В близост до селото по поречието на река Беленска се намира извор,за водата на която казват,че е лековита. Подходящо място за почивка през лятото, далеч от шума на всекидневието.

Редовни събития

Личности

Други

Преди години в селото е имало начaлно училище и детска градина, известно е също, че е единственото село което си е разрушило читалището след прехода. Говори се, че в почти всеки двор има заровено имане от турско време.

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България