Вюрцбург: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Epaunov72 (беседа | приноси)
MystBot (беседа | приноси)
м r2.7.1) (Робот Промяна: fa:وورتزبورگ
Ред 110: Ред 110:
[[et:Würzburg]]
[[et:Würzburg]]
[[eu:Würzburg]]
[[eu:Würzburg]]
[[fa:وورتسبورگ]]
[[fa:وورتزبورگ]]
[[fi:Würzburg]]
[[fi:Würzburg]]
[[fr:Wurtzbourg]]
[[fr:Wurtzbourg]]

Версия от 08:45, 23 февруари 2012

Тази статия е за града. За административния окръг вижте Вюрцбург (окръг).

Вюрцбург
Герб на Вюрцбург Местоположение
Данни
Страна: Германия
Провинция: Бавария
Регион: Долна Франкония
Окръг: Вюрцбург
Площ: 87.63 км2
Население: 131 320
(01 януари 2007)
Гъстота на населението: 1 499 души на км2
Надм. височина: 208 м
Геогр. положение: 49° 47' сев. ш.

9° 57' изт. д.

UTC: +1 GMT
Кмет
Д-р Пиа Бекман
Уеб адрес на града
http://www.wuerzburg.de/
Изглед към града
Крепостта Мариенберг

Вюрцбург (на немски Würzburg) е град в Централна Германия, център на регион Долна Франкония в провинция Бавария. Разположен е на река Майн, на 115 км югоизточно от Франкфурт и на 115 км северозападно от Нюрнберг.

История

Вюрцбург се споменава за пръв път през 704 г., а през 742 година Свети Бонифаций назначава Свети Бурхард за пръв епископ на Вюрцбург. Първата църква е построена през 788 г. и е осветена от крал Карл Велики. Епископите постепенно създават светска държава, към която през 12 век са присъединени големи части от Франкония. Между 1040 и 1225 г. е построена съществуващата и днес катедрала в романски стил.

Вюрцбургският университет е основан през 1402 година и след това отново през 1582 г. По време на Селската война градът е неуспешно обсаждан. По време на Тридесетгодишната война е превзет от шведския крал Густав Адолф (1631). През 1802 година епископството е секуларизирано, през 1803 г. градът е присъединен към Бавария, а през 1805 г. става столица на създаденото Вюрцбургското херцогство. През 1814 Вюрцбург е върнат на Бавария, а през 1821 г. епископството е отново създадено.

На 16 март 1945 година, в края на Втората световна война, Вюрцбург е почти напълно разрушен от бомбардировачи на британската авиация. Същинският градски център, датиращ от Средните векове, бил напълно разрушен в последвалия огнен ад, който отнел живота на около 5,000 жители. През следващите 20 години много исторически сгради са възстановени в довоенния си вид. След войната във Вюрцбург са дислоцирани няколко американски подразделения, които остават там до наши дни.

Личности

Забележителности

Побратимени градове

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Würzburg в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​