ФК Торпедо (Русе): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Редакция без резюме
м премести „Торпедо (Русе)“ като „ФК Торпедо (Русе)“: стандартно
(Няма разлика)

Версия от 20:32, 26 февруари 2012

Торпедо
Основан1901
Разформирован1957 (преименуван на Дунав)
ДържаваБългария
СтадионГрадски
Капацитет25 050
ПървенствоА РФГ
195612
Екипи и цветове
Домакин
Гост


Юнашко дружество "Торпедо" е най-стария български футболен клуб[източник?]. Основан е още през 1901 г. в град Русе.

Това което се знае за началото на футбола в Русе не е много. Известно е, че учениците са играели футбол в часовете по физкултура някъде около 1900 г. Впрочем, в спомените на русенци от това време се споменава, че руски, немски и други чужди моряци слизали от корабите на пристанището, избирали поляна и ритали кълбото по нея още в края на XIX век. През 1901 г. в Русе е основано Юнашкото дружество "Торпедо". Футболът тогава разбира се не е бил организиран, играели са се мачлета с преминаващи през града моряци.

Името на дружеството е взето от наскоро възникналото подводно оръжие - торпедото. Наименованието "Торпедо" е въведено официално от немците през 1900 г. Отборът на "Торпедо" е играел приятелски мачове с чуждестранни военни корабни състави, които са преминавали с кораби по Дунава и са се спирали в Русе. В града скоро след това са създадени и други футболни отбори, като футболния тим "Напредък" (1906 г.) и Ученическо физкултурно дружество "Геолог" (1908 г.)., На 11 ноември 1911 г. "Торпедо" и "Напредък" се обединяват с "Геолог" във Физкултурното-Туристическо Дружество "Дунав".

От пролетта на 1949 г. до 1957 г. новосъздадения след обединение на няколко клуба ФК "Дунав" /който е наследник на старото Физкултурно-туристическо дружество "Дунав" по линия на "Партизанин"-1945 (наследник на "Сава"), "Сава"-1920 ("Дунав" тогава се е преименувал така по името на Сава Киров), МТД "ФК Дунав" (Русе)- наследник на ЮТС "Дунав", възстановен 1919 и ЮТС (Юношески туристически съюз) "Дунав"-1913/ е преименуван на ДСО "Торпедо". На следващата година "Торпедо" става шампион на Северната "Б" Републиканска футболна група и влиза в "А" РФГ. През 1951 г. клубът завършва на 12 място в "А" група и изпада в "Б" РФГ. След 12 кръг "Торпедо" напуска първенството на "Б" РФГ. През 1956 г. "Торпедо" успява да се завърне отново в "А" РФГ след обединение със завършилия на 2 място в Североизточната "Б" Републиканска футболна група Спартак (Русе), но отново завършва на 12 място и пак изпада. Скоро след обединението двата клуба се разделят, като "Спартак" през 1956 г. участва в Северната "Б" РФГ, а най-добрите му играчи остават в "Торпедо". В началото на следващия сезон клубът отново е преименуван на "Дунав", става шампион на Северната "Б" Републиканска футболна група и се завръща в "А" РФГ, където се представя успешно и участва без прекъсване в продължение на 10 години.

Основните цветове на клуба са светлосиньо и тъмночервено. Играе мачовете си на стадион "Градски" в Русе.