Шамил Басаев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Robot: ar:شامل باساييف is a good article
м Файлът „Shamil_Basaev_crop.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Fastily поради: No permission since 19 February 2012.
Ред 1: Ред 1:
{{Биография инфо
{{Биография инфо
| име= Шамил Басаев
| име= Шамил Басаев
| портрет=Shamil Basaev crop.jpg
| портрет=
| описание= чеченски командир
| описание= чеченски командир
| наставка=
| наставка=

Версия от 01:34, 27 февруари 2012

Шамил Басаев
чеченски командир
Роден
с. Ведено, Чечня, Русия
Починал
с. Екажево, Ингушетия

Религияислям
сунитски ислям[1]
Салафизъм[2][3]
Партиянезависим политик
Активен периодот 1991 г.
Шамил Басаев в Общомедия

Шамил Салманович Басаев (на руски: Шамиль Салманович Басаев) е вицепрезидент на международно непризнатата Чеченска република Ичкерия, ислямски партизански командир, терорист и един от най-известните чеченци. От 2003 Басаев също се нарича Абдул Шамил Абу-Идрис и емир на Бригадата на мъчениците "Риядус Салихин".

Завършва средното си образование през 1982. Отслужва военната си служба в поделенията на военно-въздушните войски на СССР. След това 3 пъти е кандидатствал да следва право в юридическия факултет на Московския държавен университет, но не е приет.

През 1987 постъпва в Московския инженерен институт по земеустройство, прекъсва след година следването си заради нисък успех. До началото на 1991 е работил в Москва, после постъпва във войската на Конфедерацията на кавказките народи. На 9 ноември 1991 участва в отвличането на самолет „Ту-154“ от летище Минерални води за Турция.

В края на 1991 — началото на 1992 година, по молба на президента на Азербайджан Абулфаз Елчибей, Басаев взима участие в Нагорно-карабахския конфликт между Азербайзджан и Армения за контрола върху областта Нагорни Карабах.

През 1992-1993 година Шамил Басаев участва във войната в Абхазия, където командва поделение от чеченски доброволци. Участва в превземането на град Сухуми.

Отговорен е за многобройни терористични атаки и партизански акции във и около Русия, най-известни от които са:

Шамил Басаев е смятан за безспорен лидер на радикалното крило на чеченската съпротива. Той е носител на най-високите отличия на непризнатата Чеченска република Ичкерия "K'oman Siy" (Чест на народа) и "K'oman Turpal" (Герой на народа). Има звание дивизионен генерал на Ичкерия.

Убит е при експлозия на 10 юли 2006 година в Ингушетия — република, граничеща с Чечня.

Противоречива е информацията за неговата смърт: руснаците твърдят, че е убит при секретна акция на руската служба за сигурност ФСБ, а чеченците смятат, че е загинал при нещастен инцидент. Трети източници споменават вероятността да е убит от конкурентна военна групировка.

Интервюта и изявления

Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA

  1. www.youtube.com
  2. www.fpri.org // Архивиран от оригинала на 7 ноември 2006 г.
  3. www.youtube.com // Архивиран от оригинала на 25 март 2022 г.