Орален секс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 40: Ред 40:


=== Жаргон ===
=== Жаргон ===
guiguigutgiu
[[Картинка:sixtynine.png|thumb|Поза 69]]
Ирумация (лат. ''irrumatio'') - Термин, обозначаващ фелацио, при което единия сексуален партньор е неподвижен, а другия извършва в устата и гърлото му постъпателни движения с пениса си. Пенисът може да се поддава по същия начин и между бедрата, гърдите, стъпалата, подмишниците или коремите на двамата партньори.

“Изблизване до чисто” - Сексуална практика, при която след нормален вагинален секс мъжът изблизва вулвата на партньорката си от сместа от [[сперма]] и вагинален секрет. Тази техника е особено харесвана от жените, защото позволява удължаване на “плато”-фазата на [[възбуда]] и може да доведе до многократни оргазми. Същевременно, това е и начин, използван от по-опитните любовници да привикнат свенливите жени към орален секс. Тъй като жените (както и мъжете) при върхова възбуда частично губят чувството си за срам, непосредствено след пълноценен и задоволителен вагинален секс, завършил с оргазъм, те нямат против оралната стимулация}.

"Шестдесет и девет" - Едновременната взаимна стимулация на гениталиите на двамата партньори обикновено се нарича “Поза 69” – заради приликата с обърнатите обратно една към друга арабски цифри “6” и “9”. Като цяло, техниката има два варианта – мъжът или жената отгоре.Може да се практикува също от двама мъже или две жени . Позицията на партньора отгоре се възприема най-често като позиция на доминиращия. За равностойно положение на партньорите се приема позицията, при която и двамата са легнали настрани.

Срещат се наименования като: “френска любов”, "свирка", "духане", "лапане", "дудук", "кавал", "минет", "близалка", "гайда" и др.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 15:24, 29 февруари 2012

Практикуване на орален секс

Орален секс (от латински език oris - „уста“) се разбира сексуален контакт, който включва стимулация на гениталиите на сексуалния партньор с уста (устни, език, зъби или гърло). Кунилингус означава орален секс, извършван на жена, докато фелацио или ирумация се отнася за орален секс изършван на мъж. Анилингус се отнася до стимулиране на ануса на сексуалния партньор. Оралното стимулиране на други части на тялото, обикновено, не се счита за орален секс.

Хората практикуват орален секс, като част от предварителната сексуална игра, преди сексуалното проникване, по време или след проникването. Може да се практикува и самостоятелно.

Значение

Културно отношение

Фелацио

Подробно описание на орален секс се среща още в древноиндийския трактат «Кама Сутра». Трактатът разглежда фелациото като един от традиционните елементи на съпружеския живот. Фелациото се препоръчва като заместител на вагиналния секс в дните, когато жената е неразположена.

В Древна Гърция фелациото е известна сексуална практика, макар и с известни предубеждения. Има древногръцки изображения на фелацио между мъж и жена, както и между двама мъже.

В Древен Рим фелациото е било считано за допустимо само в извънбрачния секс, особено при хомосексуалния. Фелациото, както и пасивната роля в хомосексуалния акт са се считали за унизителни за правещия го. Римляните са правели разлика между ирумация (irrumatio) - «подаване на члена» (обикновено предполагащо принуждение на партньора) и фелацио (fellatio)— тоест поемане на члена. Катула споменава ирумацията като заплаха: «Pedicabo ego vos et irrumabo» (Carm).

При някои от античните култури, дори и такива, които са били изключително толерантни към различни сексуални практики, оралният секс е бил (поне официално) отхвърлян. По всяка вероятност това се е дължало на съществуващия тогава висок риск от инфекция поради ниското ниво на хигиена.

Полово предавани болести

Хламидия, човешки папиломен вирус (HPV), гонорея, херпес, хепатит и други половопреносими болести - включително HIV - могат да бъдат предадени чрез оралния секс. Въпреки, че точния риск за предаване на HIV е неизвестен, се смята, че вероятността за инфектиране е сравнително ниска. Смята се, че вероятността за предаване на тези инфекции е по-ниска при орален секс, отколкото при анален или вагинален секс.

Ако приемния партньор има рани или язви по гениталите си, или преносния партньор има ранички или язви по или в устата, или кървящи венци, вероятността за пренасяне на болестите се увеличава многократно.

Предпазване

Най-безопасният начин за пристъпване към орален секс е употребата на презерватив. На пазара се предлагат презервативи с вкус на шоколад, банан, мента, череша и много други. Обратно, най-безопасния начин за кунилингус е употребата на т.нар. дентална преграда. Това е парче латекс, използвано за покритие на вагината, така че нейните течности да не попаднат в устата. Някои мъже се опитват да си направят собствени такива прегради чрез срязване на един презерватив през средата.

Единствената разлика между гениталният секс и оралният секс е, че липсва възможност за забременяване при последния. Това е причината много обвързани двойки да предпочитат оралния секс пред вагиналния такъв.

Термини

Автофелацио

Автофелацио - представлява стимулация на собствения полов член.

Фелацио (от латински език fellare - смуча) обозначава оралната стимулация на пениса. Мъжките гениталии и преди всичко пениса (но може и скротума), биват стимулирани сексуално с език и устни или поемани в устата. Често главичката на пениса се стимулира с език с кръгообразни или вибриращи движения или се поема в устата и се засмуква.

Кунилингус, е вид сексуално действие (доставяне на сексуално удоволствие), при което партньорът на жената използва езикът си, за стимулиране на половите ѝ органи. Терминът произлиза от две латински думи: “cunnus”, което означава вулва и “lingere”, което означава ближа.

Анилингус - Въпреки, че анусът не се числи към половите органи, стимулацията му с уста или език – т.н. анилингус се възприема като сексуална техника. На английски се обозначава с термините „Rimming“ или „Rimjob“. Практикува се от докосване на аналната област с устни или език до интензивно проникване с езика. Анусът е чувствителна част от човешкото тяло, наситен с нерви и директното им стимулиране се възприема от мнозина като еротично.

Жаргон

guiguigutgiu

Външни препратки


При редактирането на тази статия са ползвани статиите [1] на сайта http://de.wikipedia.org и [2] на сайта http://ru.wikipedia.org. Оригиналните статии, както и този превод, са защитени от Лиценза за свободна документация на ГНУ.