Дейна Скот: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: nl:Dana Scott
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Промяна: ru:Скотт, Дана
Ред 63: Ред 63:
[[pt:Dana Scott]]
[[pt:Dana Scott]]
[[ro:Dana Scott]]
[[ro:Dana Scott]]
[[ru:Скотт, Дана Стюарт]]
[[ru:Скотт, Дана]]
[[sk:Dana Scott]]
[[sk:Dana Scott]]
[[sr:Дејна Скот]]
[[sr:Дејна Скот]]

Версия от 14:33, 4 март 2012

Дейна Стюарт Скот
Dana Stewart Scott
американски информатик, философ и математик

Роден
11 октомври 1932 г. (1932-10-11) (91 г.)

Учил вПринстънски университет
Калифорнийски университет – Бъркли
Работил вКалифорнийски университет – Бъркли
Чикагски университет
Университет „Карнеги Мелън“
НаградиНаграда Тюринг (1976)[1][2]
Семейство

Уебсайтwww.cs.cmu.edu/~scott
Дейна Стюарт Скот в Общомедия

′′′Дана Стюарт Скот′′′ (роден на 11 октомври, 1932 г.) е американски информатик, философ, и логик в университета "Карнеги Мелън", сега той е пенсионер и живее в Бъркли, Калифорния. Научнaтa му кариера обхваща компютърни науки, математика и философия.

Ранна кариера

Той е получил бакалавърска степен по математика от Калифорнийския университет, Бъркли, през 1954 година. Пише докторската си дисертация на сходни последователности от Пълни Теории под надзора на Aлонсо Чърч, докато e в Принстън, и защитава тезата си през 1958 година.

Университета на Калифорния, Бъркли, 1960-1963

Скот поема поста на асистент по математика, в Калифорнийски университет, Бъркли и се занимава с класически въпроси в математическата логика, особено теорията на множествата и Тарски теоритичен модел.

Джон Лемън и Скот започват работа по учебник по модална логика, който бил прекъснат от смъртта на Лемън, през 1966 г.. Скот разпространил непълна монография сред колеги, въвеждане на редица важни техники в семантиката на модел теория, най-важното е представянето на усъвършенстването на каноничнаят модел, който става стандарт.

Станфорд, Амстердам и Принстън, 1963-1972

След първоначалното наблюдение на Робърт Соловей, Скот формулира концепцията на Булеви стойностни модели, като Соловей и Petr Vopěnka направиха приблизително същото в същото време. През 1967 г. Скот публикува статия, доказателство на независимостта от Continuum Hypothesi, в която той използва Булеви стойностни модели за предоставяне на алтернативен анализ на независимостта на Continuum Hypothesi , предвиден от Пол Коен. Тази работа донася на Leroy P. Steele награда през 1972 година.

Оксфордския университет, 1972-1981

Скот поема поста на професор по математическа логика на Философския факултет на Оксфордския университет през 1972 г.

Семантика на езиците за програмиране

Този период води Скот до работа в тясно сътрудничество с Кристофър Стрейчи, и двамата успяват, въпреки интензивния административен натиск, да контролира голяма част от основните условия на труд за осигуряване на математическа основа за семантиката на езиците за програмиране.

Hагради:

Harold Pender Award - награда за прилагането му на понятия от логиката и алгебра за развитието на математическата семантика на езиците за програмиране от 1990 г.;

През 1997 Rolf Schock - награда в логиката и философията на Кралска шведска академия на науките за неговите концептуално ориентирани логични работи, особено създаването на домейн теория.

Bolzano - награда за заслуги в областта на математическите науки от Чешката академия на науките от 2001 г.

EATCS Award за 2007 г. за неговия принос към теоретичните компютърни науки.