Пиер дьо Кубертен: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Промяна: kk:Пьер де Кубертен
Ред 80: Ред 80:
[[ja:ピエール・ド・クーベルタン]]
[[ja:ピエール・ド・クーベルタン]]
[[ka:პიერ დე კუბერტენი]]
[[ka:პიერ დე კუბერტენი]]
[[kk:Кубертен, Пьер де]]
[[kk:Пьер де Кубертен]]
[[ko:피에르 드 쿠베르탱]]
[[ko:피에르 드 쿠베르탱]]
[[lb:Pierre de Coubertin]]
[[lb:Pierre de Coubertin]]

Версия от 11:50, 9 март 2012

Пиер дьо Кубертен
Pierre de Coubertin
френски общественик

Роден
Починал
2 септември 1937 г. (на 74 г.)
ПогребанЛозана, Швейцария
Активен периодот 1885 г. до 1930 г.
ПсевдонимGeorges Hohrod
Martin Eschbach
Семейство
Подпис
Пиер дьо Кубертен в Общомедия

Пиер дьо Фреди, барон дьо Кубертен, на френски: Pierre de Frédy, Baron de Coubertin (1 януари, 18632 септември, 1937) е френски педагог и историк, най-известен като основател на съвременните Олимпийски игри.

Биография

Пиер дьо Кубертен е роден в Париж като третото дете на аристократичното семейство на Шарл Луи дьо Фреди и Агат-Габриел дьо Мирвил. Учи в йезуитски колеж, изявява се като блестящ ученик със собствени възгледи. Дьо Кубертен усъвършенства своето образование, вдъхновен от британските и американските колежи и университети, които посещава. Според него, част от това усъвършенстване трябва да е спортното възпитание, което счита за изключително важно за физическото и духовно развитие на младите хора. Под въздействие на книгата „Колежанските години на Том Браун“ и Томас Арнолд, написва множество пуликации върху образователната система в Англия и настоява за педагогическа реформа във френските училища. Той особено държи на ръгбито и е съдия на финала в първия френски шампионат по ръгби, провел се на 20 март 1892 година между „Рейсинг клуб дьо Франс“ и „Стад Франсез“.

Олимпийски игри

Файл:Centennial Olympic Park statue.jpg
Статуя на Кубертен в Олимпийския парк, Атланта.

Дьо Кубертен измисля международни състезания за да популяризира атлетиката. Оценявайки нарастващия международен интерес към древните Олимпийски игри, дължащ се на находките при археологическите разкопки на Олимпия, Дьо Кубертен съставя план за възобновяването на Олимпийските игри.

За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Той прави предложение за възстановяване на Олимпийски игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години. Първите летни олимпийски игри са успешни и Дьо Кубертен става президент на МОК, на мястото на напусналия след провеждането на игрите в собствената му страна грък Димитриос Викелас.

Статуя в Лозана

Въпреки първоначалния успех, Олимпийското движение се сблъсква с трудни времена, интересът към Летните олимпийски игри 1900 (в града на дьо Кубертен Париж) и Летните олимпийски игри 1904 е слаб. Те са засенчени от провеждащите се по същото време международни изложения.

Нещата се променят към по-добро след провеждането на летните игри през 1906 година в Атина (без статут на официална олимпиада). Олимпийските игри след тази година стават най-важното спортно събитие. Дьо Кубертен създава модерния петобой за олимпийските игри през 1912 година в Стокхолм. След VIII летни олимпийски игри през 1924 в Париж, които са изключително успешни в сравнение с първия опит от 1900 година, Дьо Кубертен се оттегля от поста президент на МОК. Наследен е на този пост от белгиеца Анри дьо Байе-Латур.

Дьо Кубертен остава почетен президент на МОК до смъртта си през 1937 година. Погребан е в Лозана (седалището на МОК), а сърцето му е погребано отделно в гробница близо до руините на древна Олимпия.

Медал Пиер дьо Кубертен

Медалът "Пиер дьо Кубертен" е специален медал, който се присъжда от МОК на тези атлети, показали дух на спортменство в Олимпийските игри.

Медалът се счита от много атлети, наблюдатели и от МОК като най-високата награда, която олимпийски състезател може да получи, по-ценна и от златен олимпийски медал.

Филателия и нумизматика

Външни препратки