Сунитски ислям: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
AvocatoBot (беседа | приноси)
м r2.7.1) (Робот Промяна: tr:Sünnilik
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: tr:Ehl-i Sünnet
Ред 86: Ред 86:
[[th:ซุนนีย์]]
[[th:ซุนนีย์]]
[[tl:Islam na Sunni]]
[[tl:Islam na Sunni]]
[[tr:Sünnilik]]
[[tr:Ehl-i Sünnet]]
[[tt:Сөнничелек]]
[[tt:Сөнничелек]]
[[uk:Сунізм]]
[[uk:Сунізм]]

Версия от 02:18, 25 март 2012

Сунити (от арабски: أهل السنة, Ахл ас суна - хора на суната) са най-многобройните последователи на едно от двете направления в исляма. За разлика от шиитите, сунитите не признават възможността за посредничество между Бога и хората след смъртта на Пророка Мохамед. Те отхвърлят идеята за особената природа на Али и правото на потомците му на имамат. Също така има значителни различия в принципите на решаване на юридически въпроси, в характера на празниците, в отношението към друговерците, в молитвите и др.

За сунитите особено важно е следването на суната (постъпките и изказванията) на Пророка, на спазването на традициите, на участието на общността в избора на своя глава халифа.

Като направление в исляма сунизмът се оформя през 15 век по време на противоборството със шиизма, но и до ден днешен този термин не е добил широко разпространение и конкретно съдържание, за разлика от термина "шиизъм".

В наши дни религиозните и исторически сунитско-шиитски противоречия служат преди всичко за генериране на междуобщностни конфликти в страните, в които съвместно съжителстват сунити и шиити, често провокирани от фанатични елементи от едната или другата страна.

Вижте също

Шаблон:Ислям-мъниче