Популярна култура: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 17: Ред 17:
Всичко, което е модерно и се харесва на повече хора, повлича след себе си огромен брой почитатели и подръжатели, а именно това описва най-добре масовата култура. Масовата култура се стреми да привлича [[обществен интерес|общественото внимание и интереси]] върху себе си и успява да влияе върху неговото [[обществено мнение|мнение]].
Всичко, което е модерно и се харесва на повече хора, повлича след себе си огромен брой почитатели и подръжатели, а именно това описва най-добре масовата култура. Масовата култура се стреми да привлича [[обществен интерес|общественото внимание и интереси]] върху себе си и успява да влияе върху неговото [[обществено мнение|мнение]].


Масовата култура е предназначена за една [[глобализация|глобална]] [[публика]], без значение от географските и културните особености. Характерно за нея е, че търси онова, което сродява хората и се насочва към общочовешките ценности като щастието, любовта, красотата и т.н. Масовата култура се обръща към една разнородна публика като се опитва да задоволи нейните [[потребност]]и и изисквания. За тази култура може да се каже, че манипулира общественото съзнание, защото използва именно определени конфликтни теми, сензации и атракции и всичко се комерсиализира. Тоест продуктите на масовата култура удовлетворяват масовите нужди и са средство за забавление на съвременното общество. Въпреки комерсиалния характер на тези продукти, те успяват да съхранят определени [[естетика|естетически]] претенции и може да се обобщи, че масовата култура е един тривиален тип изкуство.
Масовата култура е предназначена за една [[глобализация|глобална]] [[публика]] {{уточнение}}, без значение от географските и културните особености. Характерно за нея е, че търси онова, което сродява хората и се насочва към общочовешките ценности като щастието, любовта, красотата и т.н. Масовата култура се обръща към една разнородна публика като се опитва да задоволи нейните [[потребност]]и и изисквания. За тази култура може да се каже, че манипулира общественото съзнание, защото използва именно определени конфликтни теми, сензации и атракции и всичко се комерсиализира. Тоест продуктите на масовата култура удовлетворяват масовите нужди и са средство за забавление на съвременното общество. Въпреки комерсиалния характер на тези продукти, те успяват да съхранят определени [[естетика|естетически]] претенции и може да се обобщи, че масовата култура е един тривиален тип изкуство.


== Масовата култура през 18 и 19 век ==
== Масовата култура през 18 и 19 век ==

Версия от 22:22, 2 април 2012

Мис Америка 2006 Дженифър Бери, конкурсът Мис Америка се смята за част от американската попкултура

Популярна култура или още попкултура често обозначава понятието за масова култура. Популярната или още масовата култура, това е «народната» култура, популярна и преобладаваща сред широк слой от населението в дадено общество. Тя може да включва в себе си такива явления, както бит, развлечения (спорт, попмузика), средства за масова информация, и т.н. Съдържанието масова култура е обусловлено от ежедневните произшествия и събития, стремежите и потребностите, съставляващи живота на преобладаващата част от населението (т. н. мейнстрийма).

Съвременната популярна култура

Шаблон:Раздел-обработка Шаблон:Split Съвременната масова култура се заражда през 1930-те години на 20-ти век в САЩ, след което се разпространява постъпателно навсякъде, с кинофилмите, американската музика, а по-късно и телевизията. Много страни се опитват да възпрат или ограничат разпространението на тази масова култура като например Бутан през 70-те, както и СССР и Източния блок по време на комунизма.

Една от предпоставките за нейната поява е повечето свободно време, с което разполагат хората. Масовата култура е на масовото общество, чиято характеристика е, че е единствената на равнището на съвременните социални ралности [необходимо е уточнение]. Тази култура е явление, което се разпространява чрез средствата за масова информация. Характерно за масовата култура е, че е силно адаптивна и интрегрираща хората към обществото, не дава право на едно общество да се разпадне (което е и основна нейна ценност). Всички явления на културата се раждат там, където хората общуват. Културата в социалния живот на хората поставя индивидите в отношение, при което те са приравнени, т.е. чувстват се равностойни един на друг и един спрямо друг.

Комуникацията свързва две или повече социални тела в едно по-голямо и по-обхватно социално тяло. Всеки един човек живее с други хора и сред други хора и общуването с тях, чрез сведения, знания, вяра, идеи и преживявания е постоянен негов спътник. Качеството „масовост“ е скрито в същността на комуникацията, която като такава не може да е лична, а процес насочен още с раждането си към другиго. Всяка една комуникация цели хорските множества и духовните ценности в средствата за масова комуникация, които са предназначени за масата.

Терминът „масова култура“ в най-общия си смисъл означава популярна култура, която получава медийна разгласа и в резултат на широко пазарно разпространение - тя единствена дължи съществуването си главно на обстоятелството, че се самоиздържа.

Всичко, което е модерно и се харесва на повече хора, повлича след себе си огромен брой почитатели и подръжатели, а именно това описва най-добре масовата култура. Масовата култура се стреми да привлича общественото внимание и интереси върху себе си и успява да влияе върху неговото мнение.

Масовата култура е предназначена за една глобална публика [необходимо е уточнение], без значение от географските и културните особености. Характерно за нея е, че търси онова, което сродява хората и се насочва към общочовешките ценности като щастието, любовта, красотата и т.н. Масовата култура се обръща към една разнородна публика като се опитва да задоволи нейните потребности и изисквания. За тази култура може да се каже, че манипулира общественото съзнание, защото използва именно определени конфликтни теми, сензации и атракции и всичко се комерсиализира. Тоест продуктите на масовата култура удовлетворяват масовите нужди и са средство за забавление на съвременното общество. Въпреки комерсиалния характер на тези продукти, те успяват да съхранят определени естетически претенции и може да се обобщи, че масовата култура е един тривиален тип изкуство.

Масовата култура през 18 и 19 век

Предпоставките за формирането на масова култура са заложени в самото наличие на структура на обществото. Хосе Ортега-и-Гасет формулира известния подход по отношение на структуризацията по признак творчески потенциал. Тогава възниква представата за «творчески елит», който естествено, съставлява по-малка част от обществото, и от «масата» — количествено основната част от населението. Съответно става възможно да се говори и за култура на елита («елитарна култура») и за култура на «масите» — «масова култура».

Източници

  • „Изкуство и масова култура“, Огнян Сапарев
  • „Идеи в културологията“, Иван Стефанов