Изолиния: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ko:등고선
GrouchoBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: eo:Nivellinio
Ред 22: Ред 22:
[[de:Höhenlinie]]
[[de:Höhenlinie]]
[[en:Contour line#Isopleths]]
[[en:Contour line#Isopleths]]
[[eo:Nivellinio]]
[[es:Curva de nivel]]
[[es:Curva de nivel]]
[[et:Samakõrgusjoon]]
[[et:Samakõrgusjoon]]

Версия от 12:52, 6 април 2012

Дискретен модел на част от географска местност: Контурните линии са в бяло и червено

Контурната линия, наричана още изолиния, е крива свързваща точки с едни и същи конкретни стойности представяща функция на две променливи. Представката изо- ( Шаблон:Lang-grc) означава равно.

Терминът се използва в различни области, като чрез изобразяване на характерните особености на едно явление обуславяно от две променливи, нагледно и образно в една равнина се показва връзката между тези величини. Пример за това е топографската карта или нейния по-елементарен вариант - контурната карта за учебни цели. Там се използват контурни линии за ситуацията върху земната повърхост и хоризонталите (наричани понякога височинни линии), съединяващи точки с еднаква височина като показват падини и хълмове както и стръмност на склонове.

Освен в картографията изолиниите се използват и за документиране на редица скаларни физични величини или отделни компоненти от векторни величини. С това се изобразяват структурата на някакво явление или процес като например атмосферно налягане, диаграма на излъчване и напрегнатостта на електромагнитното поле на радио или телевизионен предавател, при научни изследвания и др. Всяка от науките използващи подобно графично изобразяване използва свой специфичен термин за използваните контурни линии с представката изо- и термин отразяващ характера на изобразената величина (например: изотерма, изохора, изобара, изоглоса и т. н.).

Градиентът на функцията винаги е перпендикулярен на контурните линии. Когато контурните линии се сгъстяват градиента се увеличава (промяната е по-голяма).

Радиална компонента на магнитното поле около специфичен проводник

Вижте също