Обикновен паун: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Добавяне: kbd:Дыщэджэд
м r2.7.1) (Робот Добавяне: eu:Pauma
Ред 57: Ред 57:
[[eo:Barata pavo]]
[[eo:Barata pavo]]
[[es:Pavo cristatus]]
[[es:Pavo cristatus]]
[[eu:Pauma]]
[[fi:Riikinkukko]]
[[fi:Riikinkukko]]
[[fr:Paon bleu]]
[[fr:Paon bleu]]

Версия от 20:58, 6 април 2012

Обикновен паун
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Кокошоподобни (Galliformes)
семейство:Фазанови (Phasianidae)
род:Пауни (Pavo)
вид:Обикновен паун (P. cristatus)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Обикновен паун в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновен паун (Pavo cristatus) е едра птица от семейство Фазанови. Тя е монотипен вид характеризиращ се с наличието на множество цветови вариации в резултат на одомашняване и селекция от човека.

Разпространение

Видът е широко разпространен в Пакистан, Индия и Шри Ланка на надморска височина до 2000 м. Ареалът му на местообитание обхваща районите южно и източно от река Инд, в Джаму и Кашмир, източен Асам, южен Мизорам и целия Индийски полуостров. Обитава както джунгли и горски местности така и обработваеми земи в близост до селищата.

Макар, че е пренесен доста рано в Средиземноморието широко разпространение в Европа намира след походите на Александър Велики в Индия.[2] Одомашняването му е спомогнало видът да се разпространи във всички части на света.

Паунът е защитен вид. Той е напълно защитен от Закона за индийските диви животни от 1972 г. Видът е обявен за националната птица на Индия.

Описание

При паунът е ясно изразен половия диморфизъм. Мъжките са ярко оцветени с дълги пера на опашката, които по дължината си имат характерни „очи“. Дължината на тялото е около 100 - 125 cm, а опашката 40—200 cm. Мъжките тежат 4 – 6 kg, а теглото на женските варира от 2,75 до 4 kg. Главата и шията са със син цвят, гърбът е зелен, а долната част на тялото е черна. Женските са сивкави на цвят, по-невзрачни и не притежават удължена опашка. Оперението на мъжките до 1,5 година наподобява това на женските. Характерното оцветяване в пълната си яркост развиват до към третата година. Продължителността на живота е около 20 години.

Размножаване

Паунът е полигамна птица. Мъжките живеят в групи с по 3 до 5 женски. Половата зрялост настъпва на две три годишна възраст. Сезонът на чифтосването продължава от април до септември. Снасят по 4 - 10 яйца на земята. Птиците отглеждани като декоративни животни снасят три пъти годишно. Инкубацията продължава 28 дена.

Източници

  1. Pavo cristatus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Whitman, CH. The birds of Old English literature // The journal of Germanic Philology 2 (2). 1898. с. 40.