Индиктион: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.6.4) (Робот Добавяне: sh:Indikt
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Индиктионът''' е [[единица за измерване]] на [[време]]то в [[Римската империя]], равен на 15 [[година|години]].
'''Индиктионът''' е свързан с [[император]]ския указ ([[едикт]]), с който се разпореждало веднъж на всеки 15 години в [[Римска империя|Римската империя]] да се направи преоценка на имуществата, за установяване на размера на дължимите [[данък|данъци]]. С времето се наложил като система на летоброене. Номерът на индикта показва положението на годината в 15–годишен цикъл.


С [[император]]ски указ ([[едикт]]) е разпоредено веднъж на всеки 15 год. в Римската империя да се прави преоценка на имуществата, за установяване на размера на дължимите [[данък|данъци]]. С времето се наложил като система на [[летоброене]]. Номерът на индикта показва положението на годината в 15–годишен цикъл.
Самите цикли обаче не се номерирали или обозначавали по друг начин, затова индиктът може да се използва само ако се съотнесе с друга система за датиране ([[От сътворението на света|от Сътворението на света]], от раждането на [[Христос]], от управлението на някой владетел, и т.н. ).


Самите цикли обаче не се номерирали или обозначавали по друг начин, затова индиктът може да се използва само, ако се съотнесе с друга система за датиране - [[От сътворението на света|от Сътворението на света]], от раждането на [[Христос]], от управлението на владетел, и т.н.
Понякога обаче това съотнасяне не е сполучливо — напр. в [[Чаталарски надпис|Чаталарския надпис]] на кан [[Омуртаг]], където 15 индикт е свързан с датировката шегор елем по също цикличния [[прабългарски календар]].


Понякога обаче това съотнасяне не е сполучливо — например в [[Чаталарски надпис|Чаталарския надпис]] на кан [[Омуртаг]], където 15-ти индикт е свързан с датировката ''шегор елем'' по също цикличния [[прабългарски календар]].
Годината по индикта във [[Византия]] започвала на [[1 септември]]. Изчислението по индикта се е използвало в [[Свещена римска империя|Свещената римска империя]] до [[1806]] г., а и понастоящем за някои календарни таблици.


Годината по индикта във [[Византия]] започва на [[1 септември]]. Изчислението по индикта е използвано в [[Свещената римска империя]] до [[1806]] г., както и понастоящем за някои календарни таблици.
== Външни препратки ==


== Външни препратки ==
* [http://hbar.phys.msu.ru/gorm/chrono/bikerman.htm Бикерман, Хронология на древния свят]
* [http://hbar.phys.msu.ru/gorm/chrono/bikerman.htm Бикерман, Хронология на древния свят]


[[Категория:Календари]]
[[Категория:Календар]]
[[Категория:Единици за време]]
[[Категория:Единици за време]]



Версия от 11:14, 15 април 2012

Индиктионът е единица за измерване на времето в Римската империя, равен на 15 години.

С императорски указ (едикт) е разпоредено веднъж на всеки 15 год. в Римската империя да се прави преоценка на имуществата, за установяване на размера на дължимите данъци. С времето се наложил като система на летоброене. Номерът на индикта показва положението на годината в 15–годишен цикъл.

Самите цикли обаче не се номерирали или обозначавали по друг начин, затова индиктът може да се използва само, ако се съотнесе с друга система за датиране - от Сътворението на света, от раждането на Христос, от управлението на владетел, и т.н.

Понякога обаче това съотнасяне не е сполучливо — например в Чаталарския надпис на кан Омуртаг, където 15-ти индикт е свързан с датировката шегор елем по също цикличния прабългарски календар.

Годината по индикта във Византия започва на 1 септември. Изчислението по индикта е използвано в Свещената римска империя до 1806 г., както и понастоящем за някои календарни таблици.

Външни препратки