Алексиада: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Hoius (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Hoius (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 8: Ред 8:


==Външни препратки==
==Външни препратки==
* [[Ана Комнина]]: ''[http://www.fordham.edu/halsall/basis/AnnaComnena-Alexiad.html The Alexiad]''. Превод на англ. от Elizabeth A. Dawes, 1928.
* [[Анна Комнина]]: ''[http://www.fordham.edu/halsall/basis/AnnaComnena-Alexiad.html The Alexiad]''. Превод на англ. от Elizabeth A. Dawes, 1928.


[[Категория:Византийска империя]]
[[Категория:Византийска империя]]

Версия от 12:35, 25 април 2012

Алексиада (оригинално заглавие Шаблон:Lang-el; Алексиас) е средновековен биографичен исторически труд в 15 тома, написан от византийската принцеса Анна Комнина (1083-1153), който отразява управлението на баща ѝ - император Алексий I Комнин (1081-1118). Работейки по него години наред, Комнина завършва произведението си през 1148г. в Кехаритоменския манастир, където е заточена в изгнание. Нейният труд обхваща политическите, дипломатически и военни събития, свързани с историята на Византийската империя от периода 1069-1118 г. "Алексиада" е написана като продължение и допълнение на започнато, но недовършено произведение от съпруга на Анна Комнина (кесаря Никифор Вриений), известно под заглавието "Исторически бележки".

Въпреки субективната и пристрастна гледна точка на своя автор, "Алексиада" е може би най-ценният исторически източник за византийската история в периода на развитото средновековие. Освен сведения за Византия, трудът на Анна Комнина, въпреки че е създаден почти 50 години по-късно, дава и интересни сведения за кръстоносците от Първия кръстоносен поход и отношенията им с империята.

Самият текст е написан на атическия гръцки диалект, говорен от мнозина антични гръцки историци, философи и поети, което е показателно за високото класическо образование на Анна Комнина. Самата тя е била запален почитател и познавач на Омировите произведения.

За историята на България са особено интересни сведенията от "Алексиада", свързани с богомилското движение, както и за събитията, свързани с подвластните на империята земи, населени с българи. Анна Комнина също така ни дава ценни сведения за Велики Преслав, цар Самуил, Аарон, Радомир (за когото пише, че е роднина по женска линия на император Алексий I), архиепископа на България и др.

Външни препратки