Луиза-Елизабет Бурбон-Орлеанска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ko:오를레앙의 루이즈 엘리자베트
Ред 53: Ред 53:
[[it:Luisa Elisabetta di Borbone-Orléans]]
[[it:Luisa Elisabetta di Borbone-Orléans]]
[[ja:ルイーズ・エリザベート・ドルレアン]]
[[ja:ルイーズ・エリザベート・ドルレアン]]
[[ko:오를레앙의 루이즈 엘리자베트]]
[[nl:Louise Elisabeth van Orléans]]
[[nl:Louise Elisabeth van Orléans]]
[[pl:Ludwika Elżbieta Orleańska]]
[[pl:Ludwika Elżbieta Orleańska]]

Версия от 07:42, 26 април 2012

Луиза-Елизабет
кралица на Испания
портрет от Жан Рак, 1724
Лични данни
Родена9 септември 1709 г.
Версай, Франция
Починала16 юни 1742 г.
Париж, Франция
Семейство
БракЛуис I Испански
ДинастияБурбони
БащаФилип II Орлеански
МайкаФрансоаз дьо Бурбон
Герб
Луиза-Елизабет в Общомедия

Луиза-Елизабет Бурбон-Орлеанска (Шаблон:Lang-fr, Шаблон:Lang-es) е френска принцеса и кралица на Испания — съпруга на испанския крал Луис I.

Произход

Луиза-Елизабет е родена на 9 септември 1709 г. във Версай, Франция. Тя е четвърто дете на орлеанския херцог Филип II — регент на малолетня Луи XV, и на Франсоаз дьо Бурбон — призната дъщеря на крал Луи XIV и маркиза Дьо Монтеспан. Така по бащина линия Луиза-Елизабет се пада племенница на Краля Слънце, а по майчина — негова внучка, което ѝ давало правото да носи титлата принцеса дю санг (принцеса на кръвта). До омъжването си Луиза-Елизабет е наричана мадмоазел Дьо Монпансие. Луиза-Елизабет не получава добро образование — подобно на петте си сестри тя получава оскъдно манастирско образование, поради което е смята за неподходяща парти за брак. През 1715 г. бащата на Луиза-Елизабет фактически установява своята едноличната власт във Франция от името на малолетния крал. През 1718 г. Франция и Испания водят помежду си т.н. Война на четворния алианс. Испанският крал Филип V е принуден да иска мир от Франция, на която предлага сключване на съюз, чрез династичен брак между малолетния Луи XV и инфанта Мариана-Виктория, от една страна, и между си Луис и една от дъщерите на френския регент, от друга.

Принцеса на Астурия

По това време само Луиза-Елизабет и сестра ѝ Филипин са единствените неомъжени дъщери на Филип II Орлеански. Решено е, че Луиза-Елизабет е най-подходяща за съпруга на испанския престолонаследник. Така през 1721 във Версай между Луиза-Елизабет и Луис Испански е сключен символичен брак по довереност (в отсъствието на младоженеца), след което Луиза-Елизабет е изпратена в Мадрид. В Мадрид Луиза-Елизабет среща хладен прием, особено от страна на мащехата на съпруга си — кралица Исабела Фернезе, но въпреки това на 20 януари 1722 Луиза-Елизабет и Луис Испански са венчани в катедралата на Лерма. Сестрата на Луиза-Елизабет е сгодена за другия син на испанския крал — Карлос, но бракът не се осъществява и Филипин е върната в Париж, където умира на 19 години.

Като съпруга на престолонаследника Луиза-Елизабет получила титлата Принцеса на Астурия. Въпреки високия си статус в испанския двор — втора след кралицата, принцесата на Астурия не получава полагащото ѝ се уважение — всяка нейна стъпка е зорко наблюдавана, а недостатъците ѝ стават причина за открити злословия по неин адрес. Липсата на подобаващо образование, не позволява на Луиза-Елизабет да отвърне правилно на нападките, а реакциите ѝ често се оказват твърде емоционални.

Испанска кралица

На 15 януари 1724 емоционално нестабилният крал Филип V Испански се отрича от престола и отстъпва короната на сина си Луис, а Луиза-Елизабет става нова кралица на Испания. Съпругът на Луиза-Елизабет обаче управлява едва седем месеца, след което умира от едра шарка. Тъй като двамата нямат деца, това налага Филип V отново да застане на престола. Овдовяла рано, Луиза-Елизабет първоначално остава във Мадрид, но испанският двор не скрива враждебното си отношение към вдовстващата кралица, което става причина тя да се върне отново във Франция по молба на своята майка.

Последни години

Отново във Франция, Луиза-Елизабет се установява в Париж, по-далеч от кралския двор на братовчед ѝ Луи XV. Като бивша кралица Луиза-Елизабет имала право на ежегодна пенсия от испанския двор в размер на 600 хиляди lиври, които Испания отказва да плаща, тъй като бракът мржду Луиза-Елизабет и покойния Луис I скоро е анулиран.

Далеч от публичното внимание, Луиза-Елизабет прекарва дните си в Шато дьо Винсен и Люксембургския дворец, който е подарен от баща ѝ на една от сестрите на Луиза-Елизабет. Забравена от всички, Луиза-Елизабет умира през 1742 г. и е погребана в църквата "Сен Сюлпис" в Париж.