Гето: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 213.176.161.214 (б.), към версия на Elkost
Ред 4: Ред 4:


== България ==
== България ==
В [[България]] понятието се отнася най-вече за [[роми|ромските]] квартали като например „[[Факултета]]“ в [[София]] , „[[Столипиново]]“ в [[Пловдив]], „[[Максуда]]“ във [[Варна]].
В [[България]] понятието се отнася най-вече за [[роми|ромските]] квартали като например „[[Факултета]]“ в [[София]] ,„[[Лозенец]]“ в [[Стара Загора]] , „[[Столипиново]]“ в [[Пловдив]], „[[Максуда]]“ във [[Варна]].


== САЩ ==
== САЩ ==

Версия от 09:54, 30 април 2012

Картина на еврейското гето в Рим от 1880 г.

Гетото e място, където група хора от дадена расова или етническа група живеят насилствено или доброволно. Думата гето произлиза от Венецианското гето Gettore където в близост до една леярна (ghèto, от getto = леене, отливане), чрез декрет от 29 март 1516 година във Венецианската република са били заставени да живеят евреите. Днешното значение на думата гето се отнася за всякаква бедна или престъпна градска част.

България

В България понятието се отнася най-вече за ромските квартали като например „Факултета“ в София ,„Лозенец“ в Стара Загора , „Столипиново“ в Пловдив, „Максуда“ във Варна.

САЩ

В САЩ исторически гета са наричани квартали с компактно имигрантско население от дадена етническа или национална група. Някои от тези квартали са придобили различен облик в наши дни и някои от тях нямат толкова представители на тази етническа група или са се подобрили икономически. Например „Китайският квартал“ в Сан Франциско в наши дни е популярна туристическа атракция с много заведения и магазини все още населяван от компактно китайско етническо население. Доста съвременни гета в градски райони в САЩ се населяват от афро-американци например „Хънтърс Пойнт“ в Сан Франциско, кв. „Либърти“ в Питсбърг или части от кв. „ХарлемБруклин, Бронкс в Ню Йорк, както и Комптън (Калифорния).

В някои от тези области безработицата и бедността са много високи. Голяма част от тях са „рискови“ зони с висок процент на престъпност. Доста често ниското ниво на образование на голяма част от жителите на гетата не позволява тяхната интеграция в обществото, расовата дискриминация оказвана срещу тях има също голямо значение. По този начин много от младите се присъединяват към организирани локални банди, които им дават възможност да печелят пари, занимавайки се с всевъзможни престъпления. Голяма част от гетата са с висока концентрация на престъпления, като убийства, грабежи, наркотрафик, рекет, проституция и др.

Вижте също