Работническо движение: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Работническо движение''' е широкообхватен терин, който има смисъла на движение за развитие на колективна организация на [[работническа класа|работещите]], за кампании за по-добри условия на труд и третиране от страна на работодателите и правителствта, в частност чрез прилагане на [[трудово право|трудово законодателство]]. [[Профсъюз]]ите са колективни организации, които имат за цел да представляват интересите на работещите и работещата класа. Много индивиди и политически групи от [[управляваща класа|управляващата класа]] могат също да бъдат активни и част от работническото движение.
'''Работническо движение''' е широкообхватен терин, който има смисъла на движение за развитие на колективна организация на [[работническа класа|работещите]], за кампании за по-добри условия на труд и третиране от страна на работодателите и правителствата, в частност чрез прилагане на [[трудово право|трудово законодателство]]. [[Профсъюз]]ите са колективни организации, които имат за цел да представляват интересите на работещите и работещата класа. Много индивиди и политически групи от [[управляваща класа|управляващата класа]] могат също да бъдат активни и част от работническото движение.


В някои страни, особено [[Великобритания]] и [[Австралия]] работническото движение е разбирано като обхващащо формално "политическо крило", често познато като [[лейбъристки партии]] (на [[английски]]: ''labour'' [лейбър] - труд) или партии на работещите, което допълва "индустриалното крило".
В някои страни, особено [[Великобритания]] и [[Австралия]] работническото движение е разбирано като обхващащо формално "политическо крило", често познато като [[лейбъристки партии]] (на [[английски]]: ''labour'' [лейбър] - труд) или партии на работещите, което допълва "индустриалното крило".

Версия от 07:02, 1 май 2012

Работническо движение е широкообхватен терин, който има смисъла на движение за развитие на колективна организация на работещите, за кампании за по-добри условия на труд и третиране от страна на работодателите и правителствата, в частност чрез прилагане на трудово законодателство. Профсъюзите са колективни организации, които имат за цел да представляват интересите на работещите и работещата класа. Много индивиди и политически групи от управляващата класа могат също да бъдат активни и част от работническото движение.

В някои страни, особено Великобритания и Австралия работническото движение е разбирано като обхващащо формално "политическо крило", често познато като лейбъристки партии (на английски: labour [лейбър] - труд) или партии на работещите, което допълва "индустриалното крило".

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Labour movement в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​